Nieuwsbrief voorjaar 2023

We beginnen deze nieuwsbrief met de didactiek van het leren lezen in een notendop. Daarna presenteren we een nieuw Picto prentenboek van een bekende en gelauwerde logopediste. Vervolgens een primeur van de pictoboekenclub en nog wat info over de nieuwe Leesmij-boeken en de cursus LMJD.
Leren lezen gaat niet vanzelf en een goed begin is het halve werk. Dat geldt vooral voor leerlingen die niet als vanzelf wel zullen leren lezen. De kracht van ‘Lezen moet je dóén’ zit dan ook vooral in de opbouw van de methodiek en begint met een zorgvuldige voorbereiding op twee fronten: het begrip en de techniek.
Het begrip
Het begrijpen van een ‘in beeld gebrachte zin’ is de kern waar het om draait bij het lezen van een tekst. Dat beeld bestaat meestal uit lettercodes (letterschrift), maar vindt haar oorsprong in beeldschrift (hiërogliefen, spijkerschrift). LMJD volgt deze ontwikkeling met het aanbieden van pictoschrift omdat dit zoveel makkelijker te begrijpen is. Bovendien wordt zo de leesrichting een vanzelfsprekendheid.
De techniek
De techniek van het leren lezen is niet eenvoudig en valt uiteen in twee vaardigheden: de klanksynthese en de letterkennis.

De klanksynthese
Klanksynthese is het leren koppelen van klanken tot een betekenisvol woord. Dus als de leerling de klanken aa en p hoort kan hij zelf het woord aap vinden. Maar we zijn pas tevreden als hij dan ook weet wat een aap is. Dat vraag veel oefening. Gelukkig zijn dit altijd leuke oefeningen, want ze zijn in raadselvorm te verpakken. En wie houdt er niet van raadseltjes?
De letterkennis
Het aanleren van de letters gebeurt met de specifieke didactiek die o.a. beschreven staat in het Klankenboekje. Het gaat dan om vorm, klank en teken.
De vormen
Elke letter is opgebouwd uit onderdelen die we vormen noemen. Met tien vormen kan elke letter worden geanalyseerd en opgebouwd. Het is de basis van het leren kijken naar abstracte tekens. Het spelend en zingend leren herkennen van deze vormen is een belangrijke voorbereiding op het gaan leren verklanken van letters.
Klank en teken
De volgende stap is het aanleren van de letters, daarbij geholpen door de klankgebaren.
Neem de tijd om spelenderwijs vanuit de juiste didactiek de letters aan te leren.
Wanneer de leerling de eerste tien letters van LMJD kent en voldoende geoefend heeft met de klanksynthese, kan hij de zes boeken lezen van de serie Lees mij A. Maar dan ben je al gauw een jaar verder, want leren lezen gaat voor onze doelgroep niet vanzelf!

Is deze fase goed doorlopen, dan is de basis gelegd!

Aat en de vrolijke geit

In september publiceerde Annemieke Bastiaans haar zevende picto prentenboek. Deze keer staat, met behulp van de mekkerende geit, het aanleren van de korte klank e centraal.
Geniet vier minuten lang van dit leerzame feestje op YouTube.

Annemieke Bastiaans is o.a. logopedist op de Startbaan in Gouda, heeft een eigen coaching bedrijf en is winnaar van de Branco van Dantzigprijs 2017, een soort Hermen J. Jacobsprijs voor logopedisten. Bekijk haar website Voicejoy

In het Handzame Klankenboekje van Trijntje de Wit staat hoe je de klankgebaren op speelse wijze kunt aanleren. Je vindt het e-gebaar ook op YouTube: korte klanken, met kinderen

Primeur

De eerste pictobewerking van een bestaand boek is een feit. De gestage groei van het aantal boeken bij de pictoboekenclub zal niemand zijn ontgaan. Tot nu toe waren het boeken die door leerkrachten, logopedisten en ouders waren bedacht en geschreven. Maar logopedist Hilde Vanwynsberghe ging aan de slag met het boek Lin en Owie en maakte er een mooie pictobewerking van. Schrijfster Dorien Cayers en illustrator Jeroen Jansen juichen haar initiatief toe. Zij onderschrijven het idee dat leren lezen zinvol kan beginnen met pictolezen. Het boek Lin en Owie is verkrijgbaar via de webwinkel van Juf Dorien. De pictobewerking vind je bij de pictoboekenclub en is als pdf verkrijgbaar.
Heb je zelf een pictoboek gemaakt dat je wilt delen met anderen? Stuur je ontwerp naar
Cobi Visser. Zij helpt je om het voor andere gebruikers klaar de maken en het een plek te geven in de pictoboekenkast.

De nieuwe Leesmij boeken bij LWJK deel A

Een toenemend aantal scholen heeft inmiddels de nieuwe serie Leesmij boeken van Trijntje de Wit aangeschaft. De boeken zijn geschikt voor elke leerling die de eerste tien letters kent vanuit Lezen Wat Je Kunt, deel A. In elk boek komen er twee nieuwe letters bij. In deel 6 komen alle tien letters aan bod.
Hiernaast een foto die een inkijkje geeft in deze boeken en ook de werking van de leeswijzer laten zien. Met deze speciaal voor LMJD ontworpen leeswijzer wordt rust op de te lezen pagina gecreëerd.
Voor scholen/logopedisten met een wat krappere beurs hebben we nog enkele proefdrukken die inhoudelijk vrijwel gelijk zijn, maar waarbij o.a. de cover verschilt. Ze zijn verkrijgbaar met een flinke korting. Zie www.lezenmoetjedoen.nl

Nascholing LMJD en Pictoschrijver

Onze vaste nascholingsdocent is Lineke van Oostrum. Ze verzorgt met enthousiasme studiebijeenkomsten, zowel op locatie als online. De volgende cursus (twee keer een halve dag) begint op 5 april.
Alles bekijken en meer weten?
Vraag een demo aan via www.pictoschrijver.nl
Kijk ook op www.lezenmoetjedoen.nl, voor gratis downloadmateriaal en leerzame filmbeelden.

Met een vriendelijke groet van het team Lezen moet je dóén,

Hans Driezen en Trijntje de Wit
Meester Koolenweg 5
8042 GB Zwolle
Nederland

contact@lezenmoetjedoen.nl
www.lezenmoetjedoen.nl

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijk uitgave van Lezen moet je dóén, Stichting Picto Nederland en de Pictoboekenclub.
Vaste medewerkers

Verkoop: Hans Driezen, hans@lezenmoetjedoen.nl, lezenmoetjedoen.nl
Scholing: Lineke van Oostrum, lineke@lezenmoetjedoen.nl, jufinbeeld.nl
Advies aan scholen bij aanschaf: Lia Verweij, lia@lezenmoetjedoen.nl
Coördinator leesbegeleiders: Diana Snel, diana@lezenmoetjedoen.nl
Pictoboekenclub: Cobi Visser, contact@pictoboekenclub.nl, pictoboekenclub.nl
Kijken en Kiezen: Henk ten Cate, kijkenenkiezen.nl
Programmeur Pictoschrijver: Renier Vermaak, reniervermaak.nl
Stichting Picto Nederland: Trijntje de Wit, contact@pictoschrijver.nl, pictoschrijver.nl
Email Marketing Powered by MailPoet