Header Lezen moet je doen

Nieuwsbrief Lezen moet je dóén & Pictoschrijver, augustus 2022

Nieuwe picto’s bij de klastaakposter van Klasse België, tips over het wijzigen van ondertitels in de Pictoschrijver, een kijkje in de nieuwe serie Leesmijboeken, het belang van feedback bij het ontwikkelen van nieuw materiaal en uitleg waarom wij niet aanwezig zijn op het congres Beter Lezen. We eindigen weer met nieuws over de pictoboekenclub en de nascholing.

De klastaken van Josfien Demey

Het schooljaar is nog niet begonnen of Klasse heeft al weer handig onderwijsmateriaal verspreid. Dit keer een klastaakposter waarop de leerkracht elke week de namen van de leerlingen bij de diverse klastaken kan zetten. De taken hebben grappige namen gekregen als energiesnoeier, zuurstofmeter, deuropener en plant-aardigste.
Klasse is de officiële website van de Vlaamse ministerie voor onderwijs en vorming. Maar ook in Nederland genieten veel leerkrachten van de wekelijkse nieuwsbrief. Nu dus die klastaakposter. We hebben meteen bij de 15 klastaken die op de poster staan picto’s gemaakt en die aan de Pictoschrijver toegevoegd. Je kunt ze onder hun eigen naam vinden. Wil je de hele serie bekijken, dan vind je die onder de titel klastaak. 

 

Alles bekijken en meer weten? Vraag een demo aan via www.pictoschrijver.nl

Picto’s toevoegen aan je eigen Pictoschrijver

De Pictoschrijver bevat inmiddels meer dan 32.000 picto’s en elke dag komen er nieuwe picto’s bij. Maar altijd is er wel een woord dat er nog niet in staat terwijl jij het toch nodig hebt. Je kunt in dat geval op zoek gaan naar een ander picto dat past bij het woord dat je nodig hebt. Je zet dat picto in het schrijfveld, past de ondertitel aan en slaat het op als nieuw picto in binnen je eigen licentie. Op deze manier zet je de Pictoschrijver naar jouw hand! Een zelf geplaatst picto kun je weer verwijderen binnen het keuzeveld.

Let op: De knop naar de oude versie zal in september verdwijnen.

Nieuwe picto’s zelf maken of aanvragen

Kun je geen alternatief picto vinden, dan kun je een eigen afbeelding als picto toevoegen. Je kunt ook een berichtje sturen naar het pictoteam, via de knop ‘Stel je vraag’ (rechtsonderin de Pictoschrijver). Hoe duidelijker de vraag, hoe makkelijker het voor ons is om het nieuwe picto te maken. Wij houden van feedback! Dus via deze knop kun je ook aangeven welke picto’s je verbeterd zou willen zien. Ook al je andere wensen en opmerkingen lezen wij graag.

De nieuwe Leesmijboeken, nu al een succes!

Vlak voor de vakantie lanceerden we de serie Leesmij boeken A van Trijntje de Wit,
geschikt voor elke leerling die de eerste tien letters kent van Lezen Wat Je Kunt, deel A.
Zie onze vorige nieuwsbrief.

Hieronder wat foto’s die een inkijkje geven in deze boeken en ook de werking van de leeswijzer laten zien. Met deze speciaal voor LMJD ontworpen leeswijzer wordt rust op de te lezen pagina gecreëerd. 

Voor scholen (of ouders) met een wat krappere beurs hebben we nog wat proefdrukken
die inhoudelijk vrijwel gelijk zijn, maar waarbij o.a. de cover verschilt. Ze zijn  verkrijgbaar met een flinke kortingsprijs. Blader ook maar eens door inzage van deel 3.

Niet aanwezig op het congres Beter Lezen

U zult ons niet tegenkomen op de Beter Lezen Dag. De organisatoren zijn na een wetenschappelijk onderzoek van de Kennisrotonde tot de conclusie gekomen dat de Pictoschrijver en LMJD ‘niet bewezen effectief bijdragen aan een positieve leesontwikkeling’. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar tegelijk ook wel een beetje trots. Onze pretenties zijn immers niet groter dan het aanreiken van een methodiek voor leerlingen van wie niet verwacht wordt dat zij met de gebruikelijke leesmethodes begrijpend zullen kunnen leren lezen (LMJD). Evenmin pretendeert het Picto Semi Schrift dat het de leesvaardigheid vergroot. Wel dat het pictolezen leerlingen schriftbewust maakt en dat het de mogelijkheid biedt schriftelijke taal in normale zinnen te kunnen begrijpen voor wie het leren lezen nog een stap te ver is, of voor wie het Nederlands een nieuwe taal is.

Nascholing LMJD en Pictoschrijver

Onze vaste nascholingsdocent is Lineke van Oostrum. In het afgelopen jaar heeft ze weer veel studiebijeenkomsten verzorgd, zowel op locatie als online. Altijd krijgen we enthousiaste reacties op haar lessen. Soms echter is de afstand te groot of komt de datum niet uit. Soms ook wil een school enkel wat instructie bij bepaalde materialen. Je kunt dan terecht bij een van onze leesbegeleiders. Dit netwerk nog worden uitgebreid. Heb jij ervaring en wil je meer weten over de mogelijkheden, mail dan naar Diana Snel of, in geval van scholing willen geven, mail met Trijntje de Wit.

Tot slot een bericht van de Pictoboekenclub

Vanwege technische problemen was het enkele maanden niet mogelijk het saldo op te hogen waarmee pictoboeken kunnen worden gedownload. Inmiddels is het probleem verholpen. We kozen voor het saldosysteem om directeuren de kans te geven een saldo klaar te zetten waarna de leerkrachten zelf de keuze voor het downloaden van de gewenste boeken te kunnen nemen. Inmiddels werkt het systeem weer. Dit jaar willen we het betaalsysteem verder uitbreiden zodat je ook rechtstreeks een pictoboek kunt bestellen en downloaden.
Heb je zelf een pictoboek gemaakt dat je wilt delen met anderen? Stuur je ontwerp naar
Cobi Visser. Zij helpt je om het voor andere gebruikers klaar de maken en het een plek te geven in de pictoboekenkast.

 

Met een vriendelijke groet van het team Lezen moet je dóén,

Hans Driezen en Trijntje de Wit

Meester Koolenweg 5
8042 GB Zwolle
Nederland
contact@lezenmoetjedoen.nl                                              
www.lezenmoetjedoen.nl

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijk uitgave van Lezen moet je dóén, de Pictoboekenclub en Stichting Picto Nederland.

Vaste medewerkers

Verkoop: Hans Driezen, hans@lezenmoetjedoen.nl, www.lezenmoetjedoen.nl
Scholing: Lineke van Oostrum, lineke@lezenmoetjedoen.nl, www.jufinbeeld.nl
Advies aan scholen bij aanschaf:  Lia Verweij,  lia@lezenmoetjedoen.nl
Coördinator leesbegeleiders: Diana Snel, diana@lezenmoetjedoen.nl
Pictoboekenclub: Cobi Visser, www.visactiva.nl, contact@pictoboekenclub.nl
Kijken en Kiezen: Henk ten Cate, www.kijkenenkiezen.nl
Programmeur Pictoschrijver: Renier Vermaak, www.reniervermaak.nl
Stichting Picto Nederland: Trijntje de Wit, contact@pictoschrijver.nl, www.pictoschrijver.nl

 

 

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet automatisch? Schrijf je in via onze website.