Geplaatst op

Nieuwsbrieven

Lees hieronder alle nieuwsbrieven van Lezen moet je dóén.
Voor een abonnement op de Nieuwsbrief LMJD kunt u zich hier aanmelden.

Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Lees hier de nieuwsbrief van april 2024 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van februari 2024 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van november 2023 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van april 2023 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van voorjaar 2023

Lees hier de nieuwsbrief van augustus 2022 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van juni 2022 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van september 2021 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van juni 2021 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van februari 2021 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van oktober 2020 (PDF)

Lees hier de nieuwsbrief van mei 2020 (PDF)

Nieuwsbrief Picto Nederland en Lezen Moet Je Dóén, januari 2020

Aan alle abonnees van PictoNieuws en de Nieuwsbrief LMJD

Nieuwe ontwikkelingen!

Stichting Picto Nederland

Vanaf 1 januari 2020 is de Pictoschrijver ondergebracht in de Stichting Picto Nederland.
Hiermee is het gedachtegoed van het Picto Semi Schrift voor de toekomst zeker gesteld.
Voor de gebruikers van de Pictoschrijver verandert er verder niets, maar we adviseren de licentiehouders wel de voorwaarden te lezen omdat deze zijn aangepast aan de eisen die vanuit de Stichting zijn gesteld. Bijkomend voordeel is dat het nu gemakkelijker wordt om nieuwe dingen te gaan ontwikkelen omdat er nu meer ruimte is voor eigen initiatief.

We noemen drie voorbeelden:
1- Het ontwikkelen van een pictoschrijver voor kinderen waarin alleen de picto’s staan die kinderen nodig hebben om zelf pictoverhaaltjes te maken.
2- Het opzetten van een digiatle pictoboekenclub waarin zelfgemaakte boeken onderling kunnen worden uitgewisseld.
3- Het organiseren van een uitwisselmiddag van zelfgemaakte materialen bij de Pictoschrijver en Lezen moet je dóén.

We willen graag peilen hoeveel belangstelling er is voor deze plannen en welke wensen er nog meer leven onder onze gebruikers. Ook zoeken we mensen om te helpen bij de uitvoering. Kortom we willen onze denktank vergroten en de activiteiten uitbreiden.
Wat vind jij van deze plannen?
Stuur je reactie en wensen naar Stichting Picto Nederland via contact@pictoschrijver.nl

Denktankbijeenkomst

Op 25 januari komen de leesbegeleiders van Lezen Moet Je Dóén bij elkaar in Utrecht (11- 14 uur). Wil jij actief meedenken? Meld je dan aan bij Lineke van Oostrum of Trijntje de Wit via contact@pictoschrijver.nl .

Studiedagen Lezen moet je dóen / Pictoschrijven

Tijd 9.00 -15.00 uur, prijs 100 euro p.p.
Zaterdag 1 februari: Nieuw-Lekkerland, bij Rotterdam
Vrijdag 20 maart: Deurne, bij Antwerpen
Zaterdag 7 maart: Nieuw-Lekkerland, bij Rotterdam
Je kunt je aanmelden via www.jufinbeeld.nl

BTW-tarief
Het BTW-tarief voor digitale onderwijsproducten is per 1 januari 2020 verlaagd naar 9 %.
Meer weten? Link naar de rijksoverheid.

Zichtzending Lezen moet je dóén
Via www.lezenmoetjedoen.nl kun je van elk van de mappen Lezen Wat Je Kunt, Zeggen Wat Je Ziet en Het Vormenboek een inzage-exemplaar (PDF) aanvragen. Wil je de materialen ’in natura’ bekijken en/of heb je behoefte aan een toelichting, vraag dan een informatiemoment aan. We koppelen je dan aan een van onze leesbegeleiders of docenten die ervaring hebben met deze unieke leesmethode voor zeer moeilijk lerenden. Laatst hoorden we dat er op een school nog steeds gewerkt wordt met de oude materialen, waarin de doorgaande leerlijn nog niet met kleur is aangegeven. De laatste revisie van de mappen dateert van 2016 en is dermate verbeterd dat je als school voor speciaal onderwijs het je team en de leerlingen niet kunt aandoen nog met een oudere versie te werken. Toch?

We wensen iedereen het allerbeste voor 2020.

Met vriendelijke groet,

Namens Stichting Picto Nederland en het team LMJD,

Trijntje de Wit


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2019

Stug doorgaan en blij zijn met elke nieuwe stap.
Dat is wat wij al jaren doen met onze leesmethode en met de Pictoschrijver.

Vooral de Pictoschrijver maakt momenteel flinke stappen vooruit. Het aantal picto’s nadert inmiddels de 25.000. Ook de toename van pictoboeken op de diverse scholen is opvallend. Allemaal in eigen beheer en voor intern gebruik.
Regelmatig wordt er contact gezocht met een uitgever, maar steeds weer krijgen we te horen dat de doelgroep te klein is voor een echte uitgave. Maar wat zou het mooi zij als men met Sinterklaas of Kerst een pictoboek cadeau zou kunnen geven.

Uitwisselmiddag
Toch is er een eerste kleine stap gezet. Een school in Brabant wil ruimte beschikbaar stellen voor een uitwisselmiddag in 2020. Leerkrachten en logopedisten die zelf pictoboeken hebben gemaakt kunnen hun boeken dan aan elkaar laten zien. Ter inspiratie en om overzicht te krijgen in wat er al allemaal is ontwikkeld. Met die informatie gaat het ons dan misschien wèl lukken om een eerste uitgever over de streep te trekken. Wil je hieraan meedoen, geef dan je naam en de titels van de boeken die je maakte door aan contact@pictoschrijver.nl. Wij sturen je dan een uitnodiging voor deze bijzondere uitwisselingsmiddag.

Studiedag
Wees erbij: op 15 november in Deurne, Antwerpen. Een studiedag Lezen Moet Je Dóén. Met als docent Lineke van Oostrum. Haar studiedagen zijn graag bezochte bijeenkomsten. Je krijgt les in de achtergronden van de methode, je leert over het effect van de klankgebaren en hoe je die op effectieve en uitbundige wijze kunt aanleren. Je leert ook alle ins en outs van de Pictoschrijver kennen. De prijs bedraagt 100 euro, inclusief een uitgebreide reader zodat je later alles nog eens goed kunt nalezen. Tijd: 9.00-15.00 uur. Je kunt je aanmelden via www.jufinbeeld.nl. Maar je kunt ook een mail sturen naar studiedag@lezenmoetjedoen.nl. Of gewoon deze mail beantwoorden en aangeven dat je wilt komen.

Studiedagen in 2020
Een vergelijkbare studiedag is er op 1 februari 2020 in Nieuw Lekkerland, bij Rotterdam. De opgave is gelijk aan die voor Deurne. En natuurlijk kun je ook zelf initiatief nemen voor een studiedag of middag binnen je eigen school of regio. Neem daarvoor contact op met Lineke van Oostrum via www.jufinbeeld.nl.

Ontwikkelwerk
Op 29 november komen de ontwikkelaars van producten voor LMJD weer bij elkaar. Ontwikkelwerk dat naast het gewone werk moet gebeuren heeft altijd wat meer tijd nodig. En helaas heeft Jooske Kaal om gezondheidsredenen moeten afhaken. Gelukkig is er versterking van Cobi Visser die al meerdere ontwikkeltrajecten binnen het onderwijs heeft afgrond en van onze nieuwste leesbegeleider Lia Verweij, die net men pensioen is en graag meer tijd aan Lezen moet je dóén wil besteden.

Leesbegeleiders lunch
De volgende ‘leeslunch’ voor leesbegeleiders staat gepland op zaterdag 25 januari 2020 georganiseerd. De volledige lijst leesbegeleiders vind je op www.lezenmoetjedoen.nl. Wil jij ook zelfstandig leesbegeleider worden? Meld je dan aan via trijntje@lezenmoetjedoen.nl.

Hartelijke groet namens het team Lezen moet je dóén,

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie 
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, mei 2019

Met een oproep van leesbegeleider Jooske Kaal, een wens van een school uit Landegem voor meer leesboekjes, de nominatie van Trijntje voor de Makkelijk Lezen Prijs 2019 en een voorjaarsaanbieding voor onze kleine gebruikers.

Hallo allemaal!

Wie helpt er meedenken?!

Achter de schermen zijn we bezig een spel te ontwikkelen dat op meerdere manieren ingezet kan worden zodat er extra oefenmateriaal komt.

De opzet is dat er in het spel kaartjes komen waardoor je meerdere mogelijkheden hebt om de woorden uit Lezen moet je dóén aan te bieden. Als leesbegeleider werk ik al met een zelfgemaakte versie. Ik zie dat mijn leerlingen blij zijn met deze spelletjes. We doen Memory met de woorden die al zijn aangeboden (picto + woord). Ook maken we zinnen waardoor er meer inzicht komt in zinsopbouw en er zelf een verhaal gemaakt kan worden. Ik denk dat er nog meer mogelijkheden zijn.

We kunnen jullie hulp hard gebruiken! Wie denkt er mee over bijvoorbeeld welke woorden er in moeten en welke mogelijkheden er nog meer zijn?

Heb je goede ideeën? Stuur een mail naar wijzeropmaat@outlook.com en ik stuur je meer informatie en een vragenlijst. Hartelijke groet, Jooske Kaal

Vraag naar meer leesboekjes

Een school in Landegem vroeg ons naar extra leesboekjes bij de methodeboeken Lezen Wat Je Kunt.

Na LWJK deel A kent de leerling 10 letters en daarmee kan met behulp van de Pictoschrijver extra leesstof gemaakt worden. De meeste leerkrachten doen dit zelf omdat ze dan bij het maken van de teksten rekening kunnen houden met het leesniveau en de belevingswereld van ieder kind. Toch denken we dat de tijd nu rijp is voor het gaan maken van meer leesboekjes bij LWJK.

De eerste stap is dat we binnen de voorbeeldverhalenmap van de Pictoschrijver verhalen gaan verzamelen en delen met elkaar. In de voorbeeldverhalenmap hebben we hiervoor reeds twee submappen aangemaakt: LWJK A en LWJK B.
De tweede stap is dat we vanuit ons team de teksten gaan bundelen tot verhalenboekjes.

Heb jij zin om hieraan mee te werken? We nemen contact met je op als je een mailtje stuurt naar boekjes@lezenmoetjedoen.nl

Nominatie

Er verscheen een milde glimlach op mijn gezicht toen ik bericht kreeg persoonlijk genomineerd te zijn voor het project Lezen moet je dóén. Het betreft een aanmoedigingsprijs Makkelijk Lezen. De prijs wordt uitgereikt op 14 mei, tijdens de Makkelijk Lezen Dag. Het riep bij mij een speciaal gevoel op om na 36 jaar inzet voor het bevorderen van het leren lezen nu in aanmerking komen voor een aanmoedigingsprijs. Dat is toch heel bijzonder! Ik wens alle deelnemers en bezoekers van het Congres Makkelijk Lezen een leerzame en gezellige dag toe en feliciteer het eigen team van Lezen moet je dóén.

Studiedagen

Voor een goede start aan het begin van het nieuwe schooljaar kun je je aanmelden voor de open studiedag op 14 september in Nieuw-Lekkerland, bij Rotterdam.

Interesse in een workshop of training LMJD voor je eigen team? Neem vrijblijvend contact op met Lineke van Oostrum: lineke@jufinbeeld.nl

Voorjaarsaanbieding

Om tegemoet te komen aan de kleine gebruiker worden er tot aan de 1 juli geen handelingskosten berekend voor bestellingen tot 50 euro. Dat betekent een korting van 12 euro per bestelling!

Hartelijke groet namens het team Lezen moet je dóén,

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie 
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing
Jooske Kaal, ontwikkeling nieuw materiaal
Henk ten Cate, Kijken en Kiezen

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, najaar 2018

Deze keer nieuws over Kijken en Kiezen, de Pictoschrijver en twee verhalen uit de praktijk van leesbegeleiders. Heb jij een verhaal dat zich afspeelt in de dagelijkse praktijk van het leren lezen? Mail je bijdrage naar contact@lezenmoetjedoen.nl

Het verhaal over Thomas, door leesbegeleider en LMJD docent Lineke van Oostrum

Thomas is 44 jaar. Hij heeft bij de geboorte een hersenbeschadiging opgelopen. In zijn schoolloopbaan zijn er meerdere pogingen gedaan hem te leren lezen, zonder succes. Alleen de woorden boom en roos herkent hij. Verder is hij niet gekomen. Thomas heeft werk en hij woont begeleid. Hij kijkt graag films, liefst in het Nederlands, want de ondertiteling lezen lukt hem niet.

Het zou toch mooi zijn als Thomas nu nog leert lezen, dacht zijn oom die in juni 2017 contact met mij zocht. Sindsdien geef ik elke maandagavond een uur privéles. Eerst losse klanken, daarna woorden met twee klanken en nu kan hij woorden op drieklankniveau lezen.

Vandaag leren we de letter h. En kijk, nu kan hij met de letters die hij dit jaar heeft geleerd zelf zijn naam maken met de klankgebaren! Wat een geweldig moment. Wij zijn al in map C van Lezen Wat Je Kunt en komen elke week een letter verder.

De tweetekenklanken blijven lastig, Thomas moet leren om nauwkeurig naar de letters te kijken. Hij is geneigd om te raden. Daarom hebben we voor deze letters puzzelboekjes gemaakt: elke letter is opgebouwd uit één of meerdere grondvormen. Door de vormen één voor één te laten zien in een ringbandje met vormen wordt de letter stap voor stap op de juiste manier opgebouwd. Wij maken er een spel van. Daardoor herkent hij ook eerder de tweetekenklank in de woorden die hij leert lezen. Het nauwkeurig leren kijken naar de vormen van de letters is geweldig helpend bij het oproepen van het juiste klankgebaar en ja hoor, dan is het een eitje om de juiste klank te zeggen. Of was het een uitje of een autje?

En zo is het elke keer weer zoeken met de materialen van Lezen moet je dóén om Thomas te leren lezen. Soms verzin ik de spelletjes zelf, soms heb ik het idee ergens op een school gezien. Door mijn werk als docent van LMJD kom ik op veel scholen die werken of willen gaan werken met LMJD. En ja, dan laten leerkrachten met terechte trots ook zien wat ze zelf ontwikkeld hebben, super vind ik dat.
Ik geef die ideeën dan weer door op de studiedagen die ik geef.

En dat is de kracht van LMJD, een didactiek opgebouwd in kleine stapjes met een duidelijke leerlijn, maar met ook genoeg ruimte om zelf dingen te combineren en uit te bouwen.

En waarom Thomas eigenlijk wil leren lezen? Omdat hij dan de ondertiteling van een film kan lezen of misschien wel een boek? Ja, natuurlijk wil hij dat graag. Maar het liefst wil hij naar een restaurant en dan zelf iets bestellen van de menukaart. En dat is dan grip krijgen op de wereld om je heen. Hé, was dat niet de slogan van Lezen moet je dóén?

Lineke van Oostrum verzorgt voor ‘Lezen moet je dóén’ studiedagen en scholing op maat. Bijvoorbeeld in Utrecht op 2 februari 2019. Opgave via www.jufinbeeld.nl

“Beste Trijntje, Ik heb vandaag een geweldige leerzame dag gehad met Lineke van Oostrum en de andere deelnemers. Ik wil mij graag willen aanmelden als leesbegeleider. In eerste instantie om er zo op mijn school meer mee te doen. Wij hebben voornamelijk NT2 leerlingen en ook een aantal TOS leerlingen Ik hoor graag van u wat de mogelijkheden zijn. Met vriendelijke groet, Mounia”

En dan nu het verhaal van Daan, door Jooske Kaal, leesbegeleider in Almere

Daan komt sinds april elke week twee uur bij mij voor begeleiding. Zelf wil hij leren schrijven en leren betalen met geld. Zijn moeder wil dat hij zijn lezen bijhoudt en verbetert, omdat hij in de toekomst begeleid gaat wonen en dan misschien zelf kan koken en boodschappen doen.

Daan is een jonge man met het Syndroom van Down. Hij is 21 jaar en werkt bij een dagbestedingsproject waar hij het erg naar zijn zin heeft. Maar in de twee jaar dat hij niet meer naar school gaat is zijn lezen erg achteruit gegaan.

Hij was mijn leerling op het VSO. Op school hadden we een leesmethode van de basisschool die door collega’s was aangepast. Mooi, maar minder geschikt voor leerlingen zoals Daan. In de lagere groepen werd wel gewerkt met Lezen moet je dóén. Die draad heb ik weer opgepakt. Inmiddels is de school begonnen met het volledig implementeren van de methode. Ik zie de leerkrachten steeds enthousiaster worden en ben blij dat ik hierbij mag meehelpen.

Daan begon bij mij met de letters en woorden uit Lezen wat je kunt, deel A. Dat ging vlot en dus zijn we nu met deel B begonnen. Tweeklankwoorden gaan hem goed af, ook bij een nieuwe letter. Aan drieklankwoorden moet we echt even aandacht schenken, maar dan lukt het ook. We proberen daarna de vierklankwoorden. Als dat woorden zijn die zijn interesse hebben lukt dat ook heel aardig. Maar als het dan moeilijk wordt gaan we door naar het volgende hoofdstuk met een nieuwe letter.

Daan komt graag, ondanks dat hij niet altijd zin heeft in lezen. Dat komt omdat hij niet alles wat we doen ziet als lezen maar als ‘een spelletje doen’. Ik pas de materialen daarvoor regelmatig aan. Als leidraad gebruik ik de mappen Lezen wat je kunt, en daarnaast pas ik materiaal aan van Schrijfschrift omdat hij graag wil oefenen met schrijven. Ook maken we samen verhalen met de Pictoschrijver. Laatst maakten we een verhaal over zijn werk. En binnenkort gaan we een recept maken van een gerecht dat hij zelf wil leren koken.

Nu zit Daan weer op het leesniveau van toen ik hem in de klas had. Dat komt omdat Lezen moet je dóén zo goed aansluit bij zijn manier van leren lezen. En ik weet zeker dat ik hem het komend jaar nog een stuk verder kan brengen.

Jooske Kaal is leesbegeleider en verzorgt leesondersteuning op VSO Aventurijn in Almere.
Op haar website Wijzer op maat geeft ze met 6 afbeeldingen een superduidelijk overzicht van de kern van LMJD.

Zoek jij een leesbegeleider? Je vindt ze op de site van Lezen moet je dóén.
Wil jij zelf leesbegeleider worden? Meld je dan aan via Trijntje de Wit.
Je kunt je zelfs nu ook nog via Lineke van Oostrum aanmelden voor de eerstvolgende bijeenkomst voor leesbegeleiders op 3 november in Utrecht.

Hét Congres op 30 november en Kijken en Kiezen
Op 30 november kun je de nieuwste versie van het computerprogramma Kijken en Kiezen bekijken op de materialenbeurs van Hét Congres, bij de uitgang van de grote zaal. Scholen kunnen deze webversie een maand lang vrij gebruiken. We zijn benieuwd naar de reacties van de gebruikers. Wil jij je bevindingen met ons delen? Mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl

Voor thuisgebruikers is nog steeds de welbekende thuisversie als CDrom verkrijgbaar via www.lezenmoetjedoen.nl. Deze CDrom heeft geen leerlingvolgsysteem, maar is bij een individuele begeleiding wel erg handig.

Pictoschrijver
Laatste nieuws: deze week zijn veel woorden toegevoegd die te maken hebben met de zinsontleding. Erg handig als je deze leesstof met je leerlingen gaat behandelen.

De pictoschrijver groeit als kool. Inmiddels zijn er bijna 21.000 picto’s. Dagelijks komen daar nieuwe picto’s bij. De gebruikers komen overal vandaan waar Nederlands gesproken wordt: Nederland, België, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten en zelfs Zuid Afrika. Maar ook in andere landen wordt de pictoschrijver gebruikt, met name op internationale scholen.

Elke woensdag (soms op dinsdag al) publiceren we met behulp van José Kuipers en met toestemming van het CED het Nieuwsbegrip in twee versies: een versie met puur picto en een versie met drieklankwoorden en picto’s. Leerkrachten kunnen vanuit de pictoschrijver zelf deze teksten nog verder aanpassen. Taalhelpers geven aan dat zij deze teksten ook gebruiken om kinderen van expats te helpen bij het begrijpen van de Nederlandse taal. Deze week is het thema: discussie over zomertijd en wintertijd.

Je kunt vijf dagen lang de demo proberen via www.pictoschrijver.nl.

Najaarsaanbieding

Tot 1 januari 2019 wordt bij elke bestelling van Lezen moet je dóén de PDF met de Vormwandkaarten gratis meegeleverd. Deze kaarten kunnen in het klaslokaal worden opgehangen.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

vanuit het team LJMD

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing
Henk ten Cate, Kijken en Kiezen

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet automatisch? Schrijf je in via onze website.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, mei 2018

De webwinkel van www.lezenmoetjedoen.nl bevat weer nieuwe artikelen die de moeite van het bekijken zeker waard zijn.

Het nieuwe Klankenboekje van Trijntje de Wit

Het handige Klankenboekje van Trijntje de Wit is weer helemaal bijgewerkt.
Bij de versie van 2018 hebben we onderscheid gemaakt tussen de printversie die je als een vrijwel dagelijks te gebruiken naslagwerkje op je bureau legt en de PDF-versie voor gebruik op je digibord: Deze PDF-versie staat bol van de directe doorlinks naar de klankgebaren en allerlei instructiefilmpjes. Reuze handig!
We raden je daarom aan beide versies aan te schaffen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: de printversie kost 28 Euro en voor de PDF betaal je 20 Euro. Doe er nog een vormendoosje bij en je hebt voor 61 Euro een prachtige basis om aan de slag te gaan binnen het Passend onderwijs.

De tabbladen bij Lezen Wat Je Kunt

De vorige keer hadden we het al even over de tabbladen bij de boeken Lezen Wat Je Kunt.
Hier de reactie van een gebruiker: “Wij hadden in 2016 de vier delen van Lezen Wat Je Kunt besteld en onlangs hebben we set tabbladen aangeschaft en toegevoegd. Wat een gemak!”
En een andere school mailt: ”Het printen van de PDF versie van LWJK deel A was een heel werk en achteraf gezien nauwelijks goedkoper van de printversie. De tabbladen die bij de huidige printversie worden meegeleverd maakt de beslissing om LWJK deel B meteen maar als printversie te bestellen een stuk gemakkelijker.”

Dus: Verwen jezelf en je collega’s nu met het bestellen van de set tabbladen die het snel vinden van een bepaalde letter wel erg gemakkelijk maakt!

Er zijn scholen die nog steeds werken met de verouderde versie van de boeken Lezen Wat Je Kunt. Dat kan toch eigenlijk niet meer, vinden wij. Leerlingen met ernstige leesproblemen verdienen adequaat en hedendaags leermateriaal!
Heb jij op jouw school nog de zwart-wit versie? Dan is het nu de hoogste tijd de serie opnieuw aan te schaffen. Voor 516 Euro heb je alle delen nieuw, inclusief de tabbladen!

Nieuw: Leesdomino B

Dit zijn van die extraatjes die we als klein bedrijf af en toe kunnen laten maken: een dominospelletje bij de woorden van LWJK deel B. Leuk en leerzaam voor de leerling die aan LWJK deel C toe is. En tot aan de zomervakantie geldt: Wie nu het Vervolgpakket of LWJK deel C als printmap bestelt krijgt dit dominospelletje er gratis bijgeleverd. Het staat niet op de website, maar we doen het wel!
Actieprijs Leesdomino B: 10 Euro

Kijken en Kiezen, de thuisversie

Regelmatig krijgen we de vraag naar de oorspronkelijke CD-ROM van Kijken en Kiezen.
Die is niet meer leverbaar, maar wel de thuisversie! Deze CD-ROM heeft geen Leerling Volg Systeem, maar dat is thuis ook niet nodig. Ook blijkt dat RTers en zelfstandige leerlingbegeleiders het nog steeds erg handig vinden om te werken vanaf deze CD-ROM omdat zij dan niet hoeven in te loggen. Wie individueel met een leerling werkt weet immers wel hoe ver de leerling is. Daarom hebben we besloten om, zolang de voorraad strekt, deze CD-ROM in onze webwinkel op te nemen. Voor 30 Euro kun je deze zelf installeren op je Windows computer.

Kijken en Kiezen , de web versie

Kijken en Kiezen is een tijdje moeilijk leverbaar geweest. Maar nu is het dan zover dat Henk ten Cate de nieuwe web versie beschikbaar heeft. Hoe je deze versie tijdelijk kunt proberen lees je op de website www.kijkenenkiezen.nl.

Scholing

De vraag naar nascholing bij de methode ‘Lezen moet je dóén’ blijft. Vooral de teamscholing op locatie is populair. Leerkrachten willen immers regelmatig met elkaar in gesprek kunnen gaan over de manier waarop het leesonderwijs op school wordt gegeven. Lineke van Oostrum van Juf in beeld is onze vaste nascholingsdocent. Zij kan alles vertellen over de manier waarop je een kind waarvan je het niet verwacht, toch kunt keren lezen. Alle basisvaardigheden komen aan bod: het pictolezen, de klankgebaren, de vormen, de leesrichting en de synthese. Ook behandelt zij de relatie tussen ‘Lezen moet je dóén’ en andere leesmethodes of voorschoolse taalprogramma’s zoals Leespraat. Daarnaast organiseert zij dagen voor individuele nascholing voor RTers en zelfstandige leesbegeleiders. Henk ten Cate levert alleen nog scholing in combinatie met de web versie van Kijken en Kiezen.
Je vindt er alles over op de pagina Scholing van onze website.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

vanuit het team LJMD

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie
Henk ten Cate, scholing en Kijken en Kiezen
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, januari 2018

Door alle jaren heen blijft de leesmethode Lezen moet je dóén voorzien in een behoefte. Daarom frissen we niet alleen de methode maar ook de studiedagen steeds weer op. Onderstaande mail ontvingen we afgelopen maand:

Omdat ik als leerkracht/ leesspecialist en onderwijsondersteuner vanuit mijn praktijk ook taal- en leeszwakke kinderen begeleid volgde ik zaterdag 13 januari de cursusdag ‘Lezen moet je dóén’ bij Lineke van Oostrum. Deze cursus is meer dan een welkome aanvulling op wat ik al wist en Lineke was een enthousiasmerende trainster dus mijn interesse was gewekt. Ik ga dus met ‘Lezen moet je dóén’ aan de slag in mijn praktijk en op mijn school. Als ik me de methode eigen heb gemaakt en er in de praktijk mee heb gewerkt zou ik het in de toekomst erg leuk vinden om als leesbegeleider aan het werk te gaan. Ik heb Lineke er kort over gesproken dus vandaar deze mail. Ik stuur je mijn CV mee zodat je een beetje weet met wie je van doen hebt. Wellicht spreken we elkaar in de toekomst.

Met vriendelijke groet, Mariette Oppatja, kindercoachpraktijk Boots, Zaandam.

Uit het CV van Marietta blijkt dat ze allerlei opleidingen heeft gevolgd en werkervaring heeft in het onderwijs. Muziek, toneel en taal: een perfecte combinatie wanneer je als professional aan de slag wilt gaan met lettervormen, klankgebaren en picto’s. Wil jij ook zo’n zinvolle studiedag volgen? Kijk dan eens op www.jufinbeeld.nl

Ik moest door de brief van Mariette meteen denken aan Annemieke Bastiaans die ook muziek met taal verbindt en onlangs de Branco van Danztigprijs won met haar prachtige picto prentenboeken. Het laatste deel van deze serie is nu ook verkrijgbaar in onze webwinkel.

Tabbladen

De webwinkel is verder uitgebreid met een serie handige tabbladen bij de boeken Lezen Wat Je Kunt. Wie de PDF versie koopt kan de set kartonnen tabbladen afzonderlijk bestellen voor € 12,-. Dat geldt ook voor wie de boeken al eerder heeft aangeschaft. Wie nu de printversie van LWJK koopt krijgt de tabbladen meteen bijgeleverd.

Pictoboekjes

Veel scholen maken zelf pictoboekjes voor hun leerlingen. Wat zou het mooi zijn als er een platform was om deze boekjes te kunnen delen. Dat platform willen wij gaan bieden!
Het eerste zelfgemaakte boekje vind je nu al op de downloadpagina van www.lezenmoetjedoen.nl. Het heet ‘tom en an spelen in de sneeuw’ en is gemaakt door Liesbeth Leyssens van BSBO Wilgenduin in Kalmthout. De tekeningen zijn van de hand van Hanne Van Exsel.

Heb jij ook een pictoboekje dat je wilt delen met collega’s? Stuur dan het boekje als een PDF-bestand op naar contact@lezenmoetjedoen.nl. Wij ondersteunen dit initiatief graag.
En heb je echt grote plannen voor het maken en delen van pictomateriaal, dan zou je kunnen overwegen mee te dingen naar de Hermen J. Jacobsprijs. Meer hierover vind je in onze vorige nieuwsbrief, zie de Nieuwspagina van www.lezenmoetjedoen.nl.
Wat zou het bijvoorbeeld leuk zijn als iemand een picto kookboek zou gaan maken!

Bildung

Op 19 januari werd Bildung Speciaal gepresenteerd. Een boek vol Bildungsverhalen uit de praktijk van het (speciaal) onderwijs. Redactie Gerard van Stralen, ISVW uitgevers. In dit boek staan ook twee ervaringsverhalen van Trijntje de Wit. Het ene verhaal gaat over Alfons en hoe deze zwaar spastische jongen geholpen kan worden betekenis te geven aan zijn leven. Het andere verhaal gaat over Rashid die met zijn downsyndroom vanuit een Arabische cultuur een plek moet zien te vinden in de Nederlandse samenleving. Er is ook beeldmateriaal. Via de beeld- en geluidpagina van www.lezenmoetjedoen.nl kun je het interview met Trijntje de Wit aanklikken en kom je meer te weten over haar visie op het onderwijs.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

vanuit het team LJMD

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie
Henk ten Cate, scholing en Kijken en Kiezen
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2017

Hét Congres

Ga jij 24 november ook naar Hét Congres voor de onderwijsspecialisten in Papendal? Bezoek dan de stand van Lezen Moet Je Dóén en De Pictoschrijver. Je vindt ons beneden in de Sydneyzaal, nr 34. Je kunt de doosjes en posters met korting kopen en we geven weer iets leuks weg.

Extra Leuk

Extra leuk is dat logopediste Annemieke Bastiaans, ja die van de picto Prentenboeken, ook in onze stand staat. Zij is winnaar van Branco van Dantzigprijs, een eervolle prijs voor een innovatief project binnen de logopedie. Je kunt haar dus persoonlijk feliciteren en haar boeken bekijken. Kom je niet? Kijk dan op www.voicejoy.nl

De Branco van Dantzig logopedieprijs is vergelijkbaar met de Hermen J. Jacobsprijs onderwijsprijs. In 2011 werd die toegekend aan De Pictoschrijver, waardoor die kon uitgroeien tot wat ze nu geworden is.

Doe jij ook innovatief werk? Meld je dan aan voor de Hermen J. Jacobsprijs 2018, met als thema: Nieuwkomers in het onderwijs. Met een goed doordacht plan kun je 20.000 euro voor jouw project winnen! Meedoen? Kijk op www.hjjacobsfonds.nl of vraag de aanmeldingsbrief op via contact@lezenmoetjedoen.nl.

Uitblinker

Er is nog een uitblinker tussen de mensen die actief met Lezen moet je dóén en de Pictoschrijver bezig zijn: Leesbegeleider Anne Agema is op 6 september uitgeroepen tot taalheld van Drenthe in de categorie taalbegeleider. Zij mag zich dit jaar ambassadeur laaggeletterdheid noemen in Drenthe. Gefeliciteerd Anne! Zie ook het artikel op de website van rtvdrenthe.

Vernieuwd

Zorg dat je hem krijgt: Het handige Klankenboekje, versie 2017. Nu met rechtstreekse doorlinks naar alle klankgebarenfilmpjes op You Tube. De instructieve filmpjes van Annemieke Bastiaans en Leslie Libaers (België) die op YouTube staan zijn ook bij de betreffende letters gezet. Zo wordt het Klankenboekje elk jaar handiger!
Meer informatie vind je in onze webwinkel.

Nieuw product: Vormwandkaarten

Er was vraag naar wandkaarten waarop de grondvormen duidelijk staan afgebeeld. Die zijn er nu! Je kunt een PFD kopen en dan de kaarten zelf printen en lamineren.
Meer informatie vind je in onze webwinkel.

Scholing
Onze LMJD trainer Lineke van Oostrum heeft een nieuwe website! Bezoek haar site en meld je school aan voor een leuke en leerzame scholingsactiviteit: www.jufinbeeld.nl

Het programma Kijken en Kiezen is nu vrijwel web-enabled. De eerste testscholen maken er momenteel gebruik van. Meer weten? Mail naar Henk ten Cate: henk@educategroep.nl. Ook hij geeft LMJD trainingen aan schoolteams: www.kijkenenkiezen.nl

Actief
Het team van LMJD blijft actief, want steeds meer, ook jongere leerkrachten melden zich aan om te gaan werken met deze beproefde methodiek voor kinderen en volwassenen die niet als vanzelf wel leren lezen. Meer en meer wordt LMJD gebruikt naast de reguliere leesmethode die op school wordt gebruikt. Vooral dankzij het handige Klankenboekje kan dit goed samengaan.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

vanuit het team LJMD

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie
Henk ten Cate, scholing en Kijken en Kiezen
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, juli 2017

Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Nieuws over de studiedagen

Open studiedagen in Nederland

Er staat weer een mooi rijtje data voor je klaar waarop je in het najaar zo’n leuke open studiedag van Lezen Moet Je Doen kunt volgen. Je kunt terecht in Utrecht, Zutphen, Rotterdam en Ede.
Er is een aantrekkelijke korting als je collega ook meekomt. En wil je ook nog de ouder van je leerling meenemen, dan is de prijs voor die derde deelnemer wel heel aantrekkelijk. Maak er zo samen een leuke en leerzame dag van.

Ga voor de data, de inhoud en de prijs naar www.lezenmoetjedoen.nl/scholing.

België

Voor België zijn we nog bezig met het samenstellen van het aanbod. We hebben wel docenten, maar zoeken nog een geschikte locatie. Wie wil en kan ons helpen? Graag een mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl

Teamscholing

Wil je voor je hele team een interessante scholing organiseren rond het thema leren lezen met klanken, gebaren en picto’s? Er is veel mogelijk. Van een enkele uren durende presentatie tot een cursus van 4 dagdelen. Ook voor een workshop of studiedag kun je een beroep op ons doen.
Leg je vraag aan ons voor en samen met jou bereiden we een mooie en effectieve scholing voor.
Stuur je mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl of bel rechtstreeks naar Trijntje de Wit 0031 (0)38 4224767.

Inzage-exemplaren

Van onderstaande boeken kunt je een inzage-exemplaar aanvragen vanuit de webwinkel.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

vanuit het team LJMD

Trijntje de Wit, ontwikkeling
Hans Driezen, website en distributie
Henk ten Cate, scholing en Kijken en Kiezen
Lineke van Oostrum, presentatie en scholing

Studio Jobpoint, drukwerk
Renier Vermaak, programmeur
Harry Gijsman, grafisch medewerker en pictotekenaar
Marlies de Wit-van Rijsinge, pictotekenaar
Tony Boiso, pictotekenaar

Leesbegeleiders, zie www.lezenmoetjedoen.nl


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, april 2017

Over Yvette in Brazilië, studiedagen, prijsverlaging en een nieuw product.

Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Lezen moet je dóén ver weg

Yvette woont in de Nederlandse kolonie Carambeí te Brazilië. Ik heb even op Wikipedia gekeken: er ging een nieuwe wereld voor mij open, maar dit terzijde. Ze mailde mij via het contactformulier van Lezen moet je dóén en zo kwam een mailwisseling op gang. Yvette geeft Nederlandse taalles op een particuliere school. En hoewel er bij de kinderen thuis nauwelijks nog Nederlands wordt gesproken, vinden de ouders het fijn dat hun kinderen toch ook de Nederlandse taal nog leren spreken en lezen. Ik help haar op afstand. Regelmatig vertelt ze hoe het gaat, zoals:

“Ik heb trouwens vanmiddag met de oudste groep kinderen het kwartet spel gespeeld wat ook op de site stond om uit te printen, met picto´s en werkwoorden. Kinderen zijn gek op kwartet en leren hier goed de woorden mee. Ik maak vaak samen met hun een kwartet over het thema wat we bespreken. Bijvoorbeeld vorig jaar dieren. Hun zoeken allerlei dierenplaatjes, ik maak groepen en de kaarten. En zo leren ze de Nederlandse namen van dieren. Kopieer het meerdere keren zodat ze het (hopelijk) thuis ook spelen.

O ja en ik heb weer eens de oude kist uit de kast gehaald met allerlei vormen, verschillende maten stokjes, rondjes, halve rondjes enz. Dit is om bovenop een kaart te leggen maar ik heb het gebruikt om letters te maken. De letters die we tot nu toe gedaan hebben en ook hun naam want dat vonden ze het leukste…. Nogmaals bedankt voor alle hulp en advies die je me steeds geeft…” 

Van zulke mailtjes word ik altijd blij. Ze inspireren me door te gaan met de ontwikkelingen rond LMJD en de Pictoschrijver. Een van haar vragen kon ik echter niet beantwoorden. Die geef ik nu dus door aan jullie. Wie helpt Yvette? Ze is op zoek naar een eenvoudig Nederlandstalig toneelstukje dat ze met de kinderen kan opvoeren voor de ouders. Liefst natuurlijk iets met picto’s erbij. Ik heb haar al verwezen naar VoiceJoy, waar Annemieke Bastiaans musicals maakt met picto-ondersteuning. Maar ik vrees dat dit voor Yvette wat te groots is. Wie heeft nog een leuke samenspraak of ander idee voor Yvette? Mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl.

Dat de ontwikkelingen rond LMJD doorgaan zie je niet alleen aan de actuele picto’s die je wekelijks in de pictoschrijver vindt, maar ook aan de site www.lezenmoetjedoen.nl die steeds duidelijker wordt en meer keuze biedt.

Prijsverlaging

Dankzij de toenemende belangstelling konden we een aantal prijzen in gunstige zin aanpassen. De mappen Lezen Wat Je Kunt en Zeggen Wat Je Ziet zijn nu als PDF versie al voor 65 euro verkrijgbaar. Het Vormenboek zelfs al voor 45 euro. Maar ook de mappen in printvorm zijn voordeliger geworden.

Klankgebarenset%2C%20vormenset%2C%20leesdomino

Nieuw

Nieuw in de webwinkel is het domino-spelletje voor de startende lezer die alle letters van LWJK deel A kent.
Voor alle doosjes geldt sinds kort een aantrekkelijke meerstuks-korting. Geef elke leerling een eigen vormendoosje. Het is betaalbaar.

De klassenset is terug
Klassenset

Op verzoek van diverse scholen hebben we de klassenset weer in de winkel gezet. De kleine set bestaat uit 12 doosje waarbij je zelf de verdeling bepaalt. Maak je geen keuze, dan krijg je 4 klankgebarendoosjes, 4 vormensets en 4 dominospelletjes. Bestel je de grote klassenset van 24 doosjes, dan loopt de korting nog verder op.

Schrijf je in voor een open studiedag

Grijp je kans en volg dit schooljaar nog een studiedag Lezen moet je dóén. Dat kan op zaterdag 10 juni in Nieuw-Lekkerland, in de buurt van Rotterdam. Laat je door Lineke van Oostrum inspireren en leer alles over de klankgebaren, de vormen, de klanksynthese en de toepassingsmogelijkheden van picto’s binnen jouw school of praktijk. Ook de pictoschrijver komt uitgebreid aan bod. Opgave via  Juf in beeld

Nascholing

Bespreek eens met je team of een scholing op locatie iets voor jullie is. Hieronder twee reacties die Lineke van Oostrum onlangs kreeg:

‘Fijn dat je deze cursus hebt verzorgd, en dat het contact zo prettig is verlopen’. Heliomare, Alkmaar

‘Nogmaals hartelijk dank voor je workshops-begeleiding. Ik heb enthousiaste verhalen gehoord van de collega’s’
Directie Voorthuysenschool, Haarlem

Maar ook Henk ten Cate, de op veel scholen al bekende LMJD docent, komt graag bij jullie langs. Hij is gespecialiseerd in het programma Kijken en Kiezen, dat momenteel in de try-outfase van de revisie zit. Nog even geduld dus…. Henk geeft dit voorjaar ook nog een open studiedag op zaterdag 20 mei in Zutphen. Opgave via Kijken en Kiezen.

Tenslotte

Heeft jouw school nog niet de nieuwe versie van de mappen van LWKJ aangeschaft? Doe je leerlingen en jezelf niet langer tekort en bestel snel de mooie kleurenversie omdat het daarmee zoveel makkelijker wordt de stof gedifferentieerd aan te bieden.

Hiernaast een voorbeeld uit LWJK deel C in de kleur geel, dus voor kinderen die m-km woorden kunnen lezen met de letters die ze tot nu toe hebben gehad. Ze moeten goed opletten, want het plaatje suggereert iets anders dan de tekst. Daarom krijgen de leerlingen de tip: laat je niet foppen.
Deze nieuwe versie ziet er een stuk aantrekkelijker uit dan de oude mappen in zwart-wit.

Inzage-exemplaren

Van onderstaande boeken kunt je een inzage-exemplaar aanvragen vanuit de webwinkel.

We wensen je weer veel plezier bij elke leesles die je geeft.

Hartelijke groet,

Team Lezen moet je dóén


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2016

Header%20Lezen%20moet%20je%20doen

Over de goede ontvangst van de nieuwe versie van Lezen Wat Je Kunt, over onze aanwezigheid op Hét Congres voor onderwijsspecialisten en over ons nieuwe YouTube-kanaal.

Lezen Wat Je Kunt, versie 2016

De reacties op de nieuwe versie van Lezen Wat Je Kunt 2016 zijn hartverwarmend:

– Knap dat jullie met zo weinig middelen erin geslaagd zijn deze nieuwe versie te maken!
– We zijn blij met de kleuren, ze helpen ons snel de juiste oefenstof te vinden.
– Handig hoor die icoontjes bij de doe-taken. Gelukkig hebben de meeste pagina’s geen icoontje omdat het leesstof betreft. Jullie blijven bij de kern: een Leesmethode!
– Er wordt zo weinig materiaal ontwikkeld voor ZML. De oude mappen waren aan vervanging toe. Dit is echt Super!

YouTube

Op onze website staat nu een doorlink naar ons eigen YouTube-kanaal. Hierop staan alle klankgebarenfilmpjes zoals ze door Trijntje de Wit worden voorgedaan, met toelichting. De kwaliteit is wat gedateerd, maar wel effectief. Bekijk ook de informatieve filmpjes met klankgebaren in de kleuterklas. Leuk en leerzaam!

Bekijk ons YouTube-kanaal via
www.lezenmoetjedoen.nl

Doet u mee?

We willen dit YouTube-kanaal uitbreiden met meer hedendaags filmmateriaal over het gebruik van Lezen moet je dóén in de klas of bij individuele begeleiding. Daarvoor hebben we uw hulp nodig! Hebt uw beeldmateriaal dat voor dit doel geschikt is, dan plaatsen wij dit graag op ons YouTube-kanaal. Het is een moderne manier van kennis delen. Vooral in het speciaal onderwijs, waar alle leerlingen verschillend zijn, is er behoefte aan inspirerende voorbeeldlessen.Het hoeft niet groots en perfect. Korte fragmenten zeggen vaak het meest. We zien uw aanbod graag tegemoet: contact@lezenmoetjedoen.nl

Als voorbeeld hier een link naar een filmfragment van Leslie Libaers, logopedist, België.
Op YouTube vind je er nog meer.

Laten we elkaar ontmoeten

 

Op 25 november staan we op de materialenbeurs van Hét Congres. In onze stand ligt de nadruk op de mappen Lezen Wat Je Kunt deel A, B, C en D, versie 2016!  Ze staan op een hoge stelling. Dat bladert prettig. Op de foto het prototype… het wordt nog veel mooier en er is iets te spelen!

Trijntje de Wit en de LMJD docenten Lineke van Oostrum en Anna Agema zullen u te woord staan. Hans Driezen, onze webmaster en magazijnmeester helpt bij het inrichten van de stand.

Lineke van Oostrum met het rode LMJD-vest waarin alle medewerkers van LMJD op de beurs herkenbaar zullen zijn.

Zij verzorgt net als Henk ten Cate dit jaar de trainingen rond Lezen moet je dóén. Ze doet dat met verve en op kundige wijze.

Meer weten? Ga naar Lezen moet je dóén: Scholing.

Aan de achterkant zien onze vesten er zo uit.
Herkent u de slogan van de Pictoschrijver?

Verloting

In onze stand is van alles te beleven: Kijk, blader, luister!
En win een poster of licentie bij onze verloting.
Voor elke bezoeker is er een klankgebarenkaartje.
Er zijn 30 kaartjes met een prijs!

Met een van de letters k-l-a-n-k win je een klankgebarenposter.

Met een van de letters v-o-r-m win je een vormenposter.

Met een van de letters p-i-c-t-o win je een licentie voor de pictoschrijver.

Let op: Heb je een o? Dan mag je kiezen tussen een licentie of een vormenposter.

Nieuw is ook het dominospelletje met woorden uit LWJK deel A, verpakt in het nieuwe aluminiumdoosje waarin nu ook de klankgebaren en de vormensets worden geleverd. In de stand te koop voor 5 euro. Later zal het via de website worden aangeboden voor 10 euro.

Waar kun je ons vinden?

Je vindt ons in stand 24. Tegenover ons staat Henk ten Cate op nummer 23. Hij toont de nieuwe versie van Kijken en Kiezen die verwacht wordt in het voorjaar van 2017.
Tussen de beide stands is het buffet. We wensen u nu al smakelijk eten!

Met hartelijke groet,

Team Lezen moet je dóén


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2015

Inhoud:

– Nieuwe blog voor pictolezen
– Vraag van gebruiker over LMJD en andere leesmethodes binnen het ZML
– Vraag van gebruiker over neveninstromers in het basisonderwijs
– Studiedagen voorjaar 2016
– Nieuw: Het handige klankenboekje van Trijntje de Wit
– Terugblik op de Vlaamse versie van ‘Zeggen wat je ziet’

Nieuwe blog:  www.pictolezen.nl

Op deze nieuwe blog nemen we je aan de hand, op weg door de fascinerende wereld van het beeldschrift. Wie niet zelf op de computer verhalen wil maken met de pictoschrijver kan nu pictoteksten lezen vanaf de tablet! We zijn begonnen met het plaatsen van sinterklaasliedjes. Maar er komt nog veel meer.

Vraag vanuit een ZML school in Goes

Op de Deltaschool in Goes werken we al jaren met de methode ‘Lezen moet je dóén’. Wanneer deel D van ‘Lezen wat je kunt’ uit was gingen we verder in de methode De Leeslijn. Op dit moment zijn we op zoek naar een nieuwe leesmethode die aansluit op ‘Lezen moet je dóén’. Kunnen jullie ons vertellen welke methode hier het beste op aansluit? Ook zouden we graag praktijkervaringen horen van andere ZML scholen die met LMJD werken. Is er een lijst van ZML scholen die met LMJD werken, zodat wij hen kunnen vragen naar ervaringen? Een nieuwe methode is een hele aanschaf en we willen dit graag zorgvuldig doen. Alvast bedankt, Gaby Landa

Antwoord
Op onze website vind je al enkele scholen die je kunt raadplegen. Ze staan op de pagina leesbegeleiders. Zoals De Ulingshof in Venlo. Deze school werkte net als jullie met De Leeslijn. Die is nu vervangen door de Kim versie van VLL. Deze lijkt beter aan te sluiten op LMJD dan de vorige versie, maar de ervaring is nog beperkt. We adviseren nu om eerst ‘Lezen wat je kunt, deel A en B’ te doen en daarna voor de relatief snelle leerlingen over te stappen op VLL. De wat tragere leerlingen kunnen beter ook eerst LWJK deel C en D doen.

Na LWJK deel D kunnen kinderen in principe lezen op mkm niveau en sommige leerlingen zelfs meer. De vraag is dus eigenlijk vooral of er na LWJK leuke en nuttige leesboeken en interessante leesopdrachten zijn waarmee de leerlingen het lezen verder kunnen toepassen. Je kunt je afvragen of je echt nog een extra leesmethode nodig hebt of dat je elders geschikte leesopdrachten moet zien te vinden. Er zijn tegenwoordig steeds meer informatieve boekjes met een laag leesniveau. Die zijn niet kinderachtig, hebben vaak veel losse woorden in wolkjes en een aardige dosis humor.

OPROEP: Wil jij als ZMLschool worden toegevoegd aan de lijst die we op al de website hebben staan? Stuur dan een mailbericht naar het team Lezen moet je dóén. Hoe langer de lijst hoe beter de scholen elkaar kunnen vinden. Wij zullen de lijst ook in de volgende nieuwsbrief plaatsen.

Vraag vanuit basisschool De Stromen in Alphen aan den Rijn

Ik vond op internet jullie methode ‘Lezen moet je dóén’. Nu vraag ik me af of deze methode ook geschikt is voor neveninstromers. Als coördinator neveninstromers ben ik op zoek naar nieuwe materialen die deze kinderen kunnen gebruiken bij het leren van de Nederlandse taal. Enkele materialen die wij nu gebruiken zijn al wat gedateerd en jullie picto’s spreken mij erg aan! Welke materialen zouden handig zijn om aan te schaffen?
Vriendelijke groet, Ruth Zuidam, coördinator neveninstromers

Antwoord
Ja, bepaalde onderdelen van de methode ‘Lezen moet je dóén’ zullen zeker geschikt zijn voor neveninstromers. Bij ons advies gaan we er vanuit dat deze neveninstromers geen specifieke leesproblemen hebben en normaal begaafd zijn. We adviseren dan om bij het aanleren van de letters en klanken de gebaren te gebruiken zoals die staan in de boeken ‘Lezen Wat Je Kunt, deel A t/m D’. Men hoeft daarvoor niet de hele methode aan te schaffen. Het zojuist verschenen ‘Het Handige Klankenboekje van Trijntje de Wit’ is bij gebruik voor neveninstromers als basis voldoende (zie verderop). Daarbij zou men de klankgebarenkaartjes kunnen aanschaffen. Hiermee kunnen de leerlingen zelf de letters met het bijbehorende klankgebaar oefenen.

Voor taalbegrip en woordenschat is er de pictoschrijver. Elke dinsdag plaatsen we het Picto Nieuwsbegrip op onze Facebookpagina. In deze periode vind je hier ook een aantal picto sinterklaasliedjes. De neveninstromers zien meteen de betekenis. Wij worden ook zelf verrast wanneer we onze eigen liedjes in beeldschrift lezen…

Bekijk het hele lied: http://www.pictoschrijver.nl/verhaal/6755/

Voor leerlingen die moeite hebben met pictolezen en/of het aanleren van de letters, kan men overwegen het computerprogramma ‘Kijken en Kiezen’ aan te schaffen. Hiermee kunnen de leerlingen zelfstandig oefenen. En slimme neveninstromers kunnen zelf oefenen met het gratis leesspel dat te vinden is op www.leeshetzelf.nl

We adviseren ook een van onze studiedagen te volgen waarmee je snel inzicht krijg in de algehele methodiek en leert werken met ‘Kijken en Kiezen’ en de ‘Pictoschrijver’.

NIEUW: Het handige klankenboekje van Trijntje de Wit


Het ‘Handige Klankenboekje van Trijntje de Wit’ is nu digitaal beschikbaar! Het is het laatste onderdeel van de algehele revisie van ‘Lezen moet je dóén’.

Kom jij naar Hét Congres op 27 november in Arnhem? Zoek dan naar onze stand. Daar ligt dit Klankenboekje ter inzage.

Dit boekje wordt digitaal uitgeven zodat je het vanaf je tablet kunt lezen. Handig om erbij te hebben, zodat je niet steeds de dikke mappen van LWJK hoeft te raadplegen. Erg nuttig bij RT voor kinderen met leesproblemen/dyslexie, neveninstromers en ander passend onderwijs. Vaak kan worden volstaan met de pictoschrijver en dit klankenboekje, aangevuld met de klankgebarenkaartjes, de klankgebarenposter en ‘Kijken en Kiezen’. Voor advies op maat kan contact worden opgenomen met Trijntje de Wit.

Het digitale klankenboekje kost los € 15,00. Maar het wordt ook gratis meegeleverd bij elke bestelling die gedaan wordt via onze bestellijst. Kijk maar snel, want er is veel veranderd. We gaan met onze tijd mee: de meeste materialen leveren we nu digitaal. Daardoor kon de prijs behoorlijk omlaag! En bij de meeste materialen die men geprint bestelt wordt de digitale versie meegeleverd.

Vlaamse versie van ‘Zeggen wat je ziet’

Tenslotte nog even een terugblik op de mooie presentiemiddag in Dendermonde. Daar werd op 28 oktober de Vlaamse versie van ‘Zeggen wat je ziet’ voorgesteld, zoals ze het zelf zeggen. De krant was erbij.

Voor al je vragen over de methodiek van ‘Lezen moet je dóén’ kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet,

Team Lezen moet je dóén


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, september 2015

Ik lees en dat is leuk

Een nieuw boek voor de startende lezer binnen het VSO: ‘Ik lees en dat is leuk’. Ineke van der Heijden heeft met de presentatie van dit prachtige boek haar loopbaan afgesloten. Het is de kers op de taart van haar carrière als leesjuf op een ZMLschool.

Uit het Voorwoord bij ‘ik lees en dat is leuk’:

In eerste instantie vallen de prachtige tekeningen op. Stuk voor stuk tedere prenten in sfeervolle kleuren. Je zou ze zo willen inlijsten en ophangen. Naast elke prent staat een tekst. Korte zinnen in eenvoudige, maar niet kinderachtige taal. Bijna elk verhaal heeft een titel. Dat geeft structuur. Lettergrootte en lettertype zorgen voor een goed leesbare en rustige bladspiegel. Je zult bij het lezen van dit boek – leesniveau M3 – meteen denken: dit is poëzie! De zinnen dansen je hoofd binnen. De woorden rollen als vanzelf naar de volgende regel en vaak is er een verrassend slot. Hoe sterk kan eenvoud zijn!

Ook didactisch is het een sterk boek. Vaak wordt een lastige leescombinatie op dezelfde pagina en aantal keren herhaald, zoals de eu bij het verhaal kleur en de au in de tekst over de pauw. Ook het rijm helpt mee de tekst gemakkelijk te kunnen lezen.

Dit boek is niet alleen een prachtig kunstwerk, maar het voorziet ook in de behoefte aan mooie leesteksten voor mensen met een beperkt leesniveau.

Ineke van der Heide is erin geslaagd een uniek eerste leesboek te maken voor de wat oudere starters in het leesonderwijs. En dat niet alleen. Ze is er ook in geslaagd voor om een van haar kwetsbaarste leerlingen een dermate veilige omgeving te creëren dat deze leerlinge in staat was 35 schitterende illustraties te maken.

Het boek is nu te koop via de Lezen moet je dóén website.

Zeggen wat je ziet, Vlaamse versie

Het is zover: De Vlaamse Versie van Zeggen wat je ziet is klaar en wordt op woensdagmiddag 28 oktober gepresenteerd op de school waar het allemaal begon: Het Laar in Dendermonde. Wees welkom en maak kennis met Trijntje de Wit, het boek en met Mieke van Damme, de logopediste die het initiatief nam voor deze bewerking. Alle materialen van Lezen moet je dóén zullen ter inzage klaarliggen. Ook de materialen die Mieke van Damme er zelf bijmaakte.

Klik hier voor de uitnodiging.

Het is gratis, maar je moet je wel aanmelden via www.lezenmoetjedoen.nl/studiedagen/aanmelden.

Nog meer moois uit België

Kurt Verstockt, vader van een leerling van Het Laar in Dendermonde, publiceert via zijn website handige werkbladen waarbij hij de opdrachttekst weergeeft in het Picto Semi Schrift. Je kunt ze gratis downloaden. Doe er je voordeel mee.
www.digitale-oefeningen.be/pictoschrijver.html

Leespraat en LMJD

Regelmatig krijgen we de vraag van ouders of Leespraat gecombineerd kan worden met Lezen moet je dóén. Ja, dat kan prima! Vanuit Leespraat kun je met behulp van de Pictoschrijver (www.pictoschrijver.nl) veel zinnen maken die je kind al snel zelf kan lezen. En met Lezen Wat Je Kunt kun je letters gaan aanleren en de synthese oefenen. Is je kind nog niet aan letters toe, gebruik dan Het Vormenboek als voorbereiding! Vaak volgen ouders en leerkracht samen een studiedag Lezen moet je dóén. Heb je zelf geen mogelijkheid om je kind te begeleiden en lukt het niet via school? Zoek dan een leesbegeleider via www.lezenmoetjedoen.nl/leesbegeleiders

Leesbegeleiders

Gestaag groeit het aantal leesbegeleiders dat volwassenen en schoolkinderen helpt bij het leren lezen vanuit Lezen moet je dóén. Individuele leeshulp bieden is prachtig werk. Iets voor jou? De intervisie vindt plaats op de maandelijkse leeslunch, meestal in Zwolle. Leesbegeleiders geven elkaar dan tips en wisselen ervaringen uit. Deze bijeenkomsten zijn gratis. Je betaalt alleen je eigen lunch. Je kunt je aanmelden via de website of rechtstreeks door een mailtje te sturen naar trijntje@lezenmoetjedoen.nl
Wil weten wat de voorwaarden zijn om leesbegeleider te worden? Kijk dan op www.lezenmoetjedoen.nl/leesbegeleiders

Studiedagen

Steeds vaker bezoeken ouders samen met de leerkracht van hun kind een studiedag Lezen moet je dóén. Er is weer een mooi aanbod op allerlei verschillende plaatsen in Nederland. Als jij zelf minimaal 6 mensen bij elkaar brengt, dan komen we zelfs naar jouw school. www.lezenmoetjedoen.nl/studiedagen/aanmelden

Wekelijks Nieuwsbegrip op niveau M3, aangevuld met picto’s.

Volg Pictoschrijver op Facebook en ontdek dat daar elke dinsdag het Nieuwsbegrip wordt geplaatst! Dit is mogelijk dankzij het team Pictoschrijver dat voor de picto’s zorgt en José Kuijpers, IBer van Mytylschool De Ulingshof in Venlo, die het verhaal en de vragen maakt.

Voor al je vragen over de methodiek van Lezen moet je dóén kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet,

Team Lezen moet je dóén


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, juni 2015

– Boer Boris op vakantie
– Nieuw aanbod studiedagen Lezen moet je dóén
– Vlaamse versie Zeggen Wat Je Ziet
– Picto bewerking Vormliedjes
– Gratis: Lees het zelf
– Veilig Leren Lezen volgt principes Lezen moet je dóén
– Aanbieding: basispakket regulier onderwijs (ook voor België)


Boer Boris heeft vakantie in pictotaal

Dit lied is door Kinderlogopedie Heemskerk in picto omgezet. Het is een lang lied, dus je moet even geduld hebben als je het gaat downloaden. Je kunt het lied printen vanuit je licentie of demoaccount van de Pictoschrijver.

Vlaamse versie van Zeggen Wat Je Ziet!

Binnenkort verschijnt de Vlaamse versie van Zeggen Wat Je Ziet, het werkboek leren pictolezen. De Vlaamse versie kwam tot stand op verzoek van De Laar, school voor buitengewoon onderwijs in Dendermonde, België. Mieke van Damme werkt hier als logopedist. Zij gebruikt de materialen van Lezen moet je dóén intensief en werkt aan de implementatie ervan binnen de school.

Met haar hulp is deze Vlaamse versie tot stand gekomen. Woorden als ranja en huilen werden vervangen door fruitsap en wenen. De ui werd een ajuin en poep werd kaka. Het Nederlandse volkslied is verwijderd en het voorzetsel om vervangen door rond.

De map is beschikbaar vanaf september en zal feestelijk worden gepresenteerd aan de school in Dendermonde. Bericht daarover volgt nog. De prijs is het zelfde als de Nederlandse versie. Wie voor 1 september bestelt krijgt 25% korting.

De Vormenliedjes in picto vertaald.

De liedjes uit Het VORMENBOEK (versie 2014) zijn aangepast voor leerlingen die extra structuur nodig hebben. Ook dit is door Mieke van Damme gedaan. Je kunt de liedjes gratis downloaden.
Handig voor leerkrachten die al met het nieuwe Vormenboek werken. Ken je Het Vormenboek nog niet of werk je nog met de oude zwart/wit versie? Maak dan gebruik van onze aanbieding… zie verderop

Lees het zelf

Naast alle materialen die er al zijn is er nu ook Lees Het Zelf, een gratis leesspel dat beschikbaar is voor iedereen die wil oefenen met het lezen van losse woorden op elk leesniveau. Van aap tot cheeta, van duim tot middelvinger en van boot tot brandweerauto. Het is weer zo’n een eigenzinnig product van Trijntje de Wit dat met behulp van het Hermen J. Jacobsfonds kon worden gerealiseerd. Niet schools en af en toe tegendraads door de malle geluiden die hier en daar als beloning en ondersteuning van het begrip werken.

Tegendraads ook omdat de ng niet als klank wordt aangeleerd, maar (net als in Lezen Wat Je Kunt) als twee losse klanken die pas bij de synthese en dus binnen de context van het woord gekoppeld worden tot die ene nasale klank. Hierover is al jarenlang discussie, maar wie de methode van Trijntje de Wit kent weet dat het werkt! Speel maar eens de reeks Hand (in de serie Zelf) en ontdek hoe een kind zonder veel moeite de woorden pink en vinger leert lezen! Wie op deze manier leert lezen zal later nooit bangk schrijven!

Je kunt met een gratis account voor één persoon ook de vorderingen bijhouden. Handig voor thuisgebruik of bij NT2 onderwijs. Scholen kunnen een licentie aanschaffen waarmee de vorderingen van meer leerlingen kunnen worden bijgehouden.

Studiedagen en Leeslunches Lezen moet je dóén

In het komende jaar zal Trijntje de Wit alleen nog af en toe als gastdocent aanwezig zijn op een studiedag Lezen moet je dóén. De studiedagen worden overgenomen door Henk ten Cate en leesbegeleiders zoals Lineke van Oostrum en Anne Agema. Zie website.

Wil je Trijntje de Wit ontmoeten, meld je dan aan voor een leeslunch. Vanaf september is er elke 3e woensdag van de maand een leeslunch in Zwolle. Kosten 23,50. Aanmelden. Kijk voor meer informatie op de website.

Veilig Leren Lezen haakt in op Lezen moet je dóén!

De nieuwste versie van Veilig Leren Lezen bevat veel meer kenmerken van Lezen moet je dóén dan de voorgaande edities. Dat maakt het voor scholen die met passend onderwijs bezig zijn extra aantrekkelijk om beide methodes naast elkaar te gebruiken.
Daarom hebben we een aanbieding voor basisscholen die de producten van Lezen moet je dóén willen aanschaffen.

Aanbieding

Reguliere scholen die leerlingen met een taalhandicap begeleiden kunnen de methode Lezen moet je dóén in delen aanschaffen:

Kleuterpakket: Het Vormenboek en Zeggen Wat Je Ziet. € 149
Startpakket: Lezen Wat Je Kunt deel A en B, 1 vormendoosje, 1 set vormkaarten, 1 doosje klankgebarenkaartjes, 1 klankgebarenkaart op A4 formaat. € 245
Vervolgpakket: Lezen Wat Je Kunt deel C en D, DigiFlits en 1 set schrijfkaarten. €199

Wie een kleuterpakket koopt èn een minilicentie aanschaft voor de pictoschrijver (€ 25) krijgt een gratis ophoging naar de basislicentie die € 59 kost. (korting dus € 34).
In combinatie met het startpakket krijg je voor € 95 euro een licentie voor 1 leerling voor het programma Kijken en Kiezen.

Voor al je vragen over de methodiek van Lezen moet je dóén kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet,

Team Lezen moet je dóén


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, februari 2015

Deze nieuwsbrief bevat beknopte algemene informatie en een uitgebreid antwoord van Trijntje op een vraag uit België over instromers en negatieve leeservaring.

1 – Gratis ondersteuningsmateriaal voor het Leesonderwijs

Collega’s die met LezenMoetJeDóén werken, maken vaak handige materialen die anderen ook kunnen gebruiken. Op de website www.lezenmoetjedoen.nl vind je onder Deel en Download  twee nieuwe documenten, gemaakt door een van onze collega’s.

  • Toetsverslag: een handig voorbeeld om snel een toetsverslag in te vullen
  • Vorderingenoverzicht: een excel sheet om alles netjes bij te houden

Natuurlijk staat er nog veel meer handig en gratis materiaal.

2 – Liedjes Vormenboek instrumentaal

Alle liedjes van het Vormenboek zijn gezongen én instrumentaal beschikbaar. Helaas.. sommige leerkrachten hebben van liedje 4 (Onder de Poort) alleen de GEZONGEN versie. Gelukkig staat ook de INSTRUMENTALE versie op de site. Via deze link kun je alle liedjes beluisteren.

3 – Nieuwe studiedagen gepland

Dit voorjaar zijn er weer studiedagen door het hele land gepland. Een ideale manier om kennis te maken met de ddidactiek, alle materialen te bekijken, te oefenen met de methode en ervaringen met anderen uit te wisselen. Op veler verzoek hebben we ook enkele zaterdagen geprikt.

  • Zaterdag 21 maart 2015 Nieuw-Lekkerland (speciale aandacht RT en Beelddenken)
  • Zaterdag 18 april 2015    Amersfoort
  • Zaterdag 30 mei 2015    Zutphen
  • Vrijdag 5 juni 2015         Hoogeveen
  • Dinsdag 16 juni 2015     Arnemuiden (bij Middelburg)
  • Leesbrunch: zaterdag 14 februari 2015, Rotterdam

Klik hier voor meer info en aanmelden

Steeds meer scholen vragen ons om speciaal naar hun school te komen en de studiedag helemaal af te stemmen op hun situatie en agenda. Dat doen we graag. Meer weten? Stuur een mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl

4 – Vraag uit België

“Onze school is dit jaar gestart met jullie methode in 2 functionele klassen. Het is de bedoeling dit geleidelijk aan uit te breiden naar onze type2 werking. We merken dat het goed loopt en beginnen al eens na te denken over de verdere aanpak.  Hierbij maken we ons zorgen over de kinderen die in de loop van dit schooljaar of volgend schooljaar instappen in de functionele klas?  Nu worden de lessen echt in de groep  gegeven en draait het enorm rond het beleven.  Maar snel zullen er verschillende niveaus in één klasje zitten.  Hebben jullie hiervoor tips? Werken jullie verschillende groepen ondersteund door logo? Veel herhalen? Individueel kinderen bijwerken?” 

Hoe help je een kind dat van buitenaf instroomt en meestal ook negatieve leeservaring heeft opgedaan?

We geven een aantal opties, want elk kind is anders en heeft een ander ‘leesverleden’.

Eerst moet gekeken worden naar wat het kind al kan.
Welke letters kent hij al? En benoemt hij deze op de juiste manier? En als hij letters door elkaar haalt, wat is dan hiervan de oorzaak?
Ook bekijken we altijd de synthesevaardigheid. Kan dit kind al klanken koppelen tot een betekenisvol woord?
En weet hij wat de juiste leesrichting is en snapt hij wat SCHRIFT is? Kan hij al een beetje pictolezen?
Materiaal voor een diagnostisch onderzoek ten behoeve van instap in Lezen moet je dóén, vind je in elk deel van Lezen Wat je Kunt, Hoofdstuk 5, vanaf pagina 24.
Na deze diagnostische intake wordt een plan opgesteld.

Om een kind tot rust te laten komen en tegelijkertijd de interesse voor lezen (opnieuw) te wekken, kan in de eerste periode vooral met de pictoschrijver worden gewerkt.
Dat schept een stuk rust voor het kind en de leerkracht. De leerling bouwt succeservaringen op.
Men kan daarbij overwegen deze leerling individueel (al of niet begeleid) te laten werken met het programma Kijken en Kiezen.
Het kan zijn dat hij hier snel doorheen gaat omdat hij al veel weet.
Maar je kunt zo ook alle hiaten in zijn leerproces opvullen.
Kijken en Kiezen
is erg gericht op succeservaringen en wie al veel weet kan er snel doorheen.

Men kan in de eerste drie maanden dit kind dus individueel voorbereiden opdat het daarna kan aansluiten bij de groepslessen.
Maar men kan er ook voor kiezen om de individuele begeleiding náást de groepslessen te laten plaatsvinden.
In dat geval is deze leerling dus ook bij de groepslessen aanwezig, maar er wordt geen beroep op hem gedaan.
Hij mag er bij zijn, maar hoeft niet te presteren.
Het voordeel hiervan is dat hij na de instapperiode sneller aansluiting vindt bij de groep.

Lezen moet je dóén is een opbouwmethodiek. De stapjes zijn zo klein dat remediëren zelden nodig is. Je gaat pas verder als de vorige stap goed is gezet.
Bij instroom halverwege is een remediërend programma geboden, tenzij de school ervoor kiest om deze kinderen het hele programma van Lezen móét je doen aan te bieden.”


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, oktober 2014

In deze nieuwsbrief…

  • een studiedag over Lezen op ZATERDAG in 2015
  • een verslag van een leesbegeleider
  • enkele vragen van gebruikers over klankgebaren en taalachterstand

Studiedag op zaterdag

Komend voorjaar 2015 zullen we geen ‘doordeweekse’ studiedagen organiseren. In plaats daarvan ben je van harte welkom op zaterdag 18 april 2015 in Amersfoort. Leer alles over de methodiek, de pictoschrijver, klankgebaren en synthese. Een mooie gelegenheid voor iedereen die geen dag in een volle werkweek kan vrijmaken. Tot 15.00 uur zodat je weer op tijd thuis kan zijn, Schrijf je in via www.lezenmoetjedoen.nl

Toch liever doordeweeks? Nodig Trijntje de Wit en Henk ten Cate dan uit voor een TEAMSCHOLING. de datum en het programma worden dan helemaal afgestemd op je school.

(of je kunt je nog inschrijven voor de studiedag op 19 november 2014 in Zoetermeer)


Verslag van een leesbegeleider

Het verslag van Diana Snel, een leerlingbegeleider die op de studiedag Lezen moet je dóén in Eindhoven samen met de moeder van Ryan kennis maakte met de leesdidactiek van Trijntje de Wit.

Hallo,

Ik ben Diana en ik begeleid Ryan al sinds hij is begonnen in groep 1 op een reguliere basisschool. Ryan heeft het syndroom van Down en is nu 7 jaar. Ik ben vanaf het begin van de kleutergroep al bezig met het aanleren van globaal woorden. Ryan vond dit leuk om spelenderwijze woordjes te leren maar toen hij in groep 2 kwam en groep 3 in zicht kwam zijn we ons gaan oriënteren op een andere methode die beter past bij het systeem op school, nl veilig leren lezen. We kwamen uit bij de methode Lezen moet je doen.

Ryan en ik zijn hieraan begonnen eind oktober 2013. We zijn begonnen in Lezen wat je kunt, deel A. Tot mijn verbazing sprak deze methode Ryan zo aan dat  hij ontzettend snel ging met alles: om de week een nieuwe letter. Vooral de combinatie met het gebaar, de spelletjes er omheen en het aanleren van de vormen bleek een enorm succes. Ryan kende eind groep 2 driekwart van alle letters.

We zijn nu zes weken gestart in groep 3 en al het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen. Ryan kan in de groep goed meedoen met alle letters en woordjes die aangeleerd worden in de klas. Ryan loopt in sommige opzichten voor op de andere kinderen. Het is geweldig om te zien dat Ryan zo goed kan meekomen. Twee keer per week gaan we 1 op 1 zitten en oefenen we samen verder. Ik bekijk goed welke letters er de komende tijd aankomen en zo zorg ik ervoor dat ik hem kan voorbereiden. We hebben net kern 2 van veilig leren lezen afgerond en Ryan kan al deze woordjes goed lezen.

Ryan en ik zijn erg enthousiast over de methode. Het is goed passend binnen het reguliere onderwijs.

Kirsten de moeder van Ryan vult aan: De start met de methode ‘Lezen moet je dóén’ zorgde gelijk vanaf het begin voor aansluiting in de klas, toen nog de reguliere groep 2.

Met veel afwisseling en positieve beleving bij het aanleren pakte Ryan snel de letters op. Vormen en letters zag hij ineens overal: op een auto, een gebouw of gewoon in een tijdschrift. Zelfs in bad met twee speelringen bedacht hij zich ineens de ‘oo’ en riep trots om het me te laten zien. Ook onder de douche is het tekenen van een ‘lange stok en een rondje’ op de beslagen douchedeur natuurlijk een feest.

Ik geniet van zijn ontwikkeling en zijn groei door het enthousiasme voor deze methode. De Pictoschrijver helpt me bij het schrijven van verhaaltjes, maar ook heb ik er bijvoorbeeld een dagplanning mee gemaakt, die ik in de woonkamer heb opgehangen om Ryan inzicht in zijn dag te geven. Dit geeft hem rust en duidelijkheid.

De methode heeft mij nieuwe inzichten en ideeën gegeven om Ryan verder te helpen naar het leren lezen en leren schrijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken!


Enkele vragen van gebruikers…

1 – Wij gebruiken op school de klankgebaren behorend bij de methode ZLKLS nu zijn we op zoek naar een poster en kaartjes ter verduidelijking voor de ll. Mijn vraag is of deze gebaren overeen komen ???

Antwoord:

Ja, deze gebaren komen overeen. Trijntje heeft ze oorspronkelijk gebruikt voor haar methode, José Schraven is daar mee verder gegaan. Als je ze precies wilt zien, kun je de volgende video bekijken:

http://klankgebaren.jongbloed-educatief.nl/kijkenenkiezen/index.html

De SLO schrijft over deze klankgebaren:

Het klankgebarenalfabet is ontwikkeld door Borel-de Maissonny Een beschrijving van dit klankgebarenalfabet compleet met illustraties is te vinden in Curriculum Schoolrijpheid Taaltraining Mondjesmaat. Trijntje de Wit heeft zich in het programma Lezen moet je doen/Zeggen wat je ziet (SLO) gebaseerd op dit klankgebarenalfabet. In haar programma is het klankgebarenalfabet van Borel in gewijzigde vorm te vinden compleet met illustraties, beschrijvingen van de gebaren en activiteiten om de gebaren aan te leren en te oefenen. In José Schraven: Zo leer je kinderen lezen en spellen is het klankgebarenalfabet opnieuw beschreven met een duidelijke instructie en foto?s van de verschillende gebaren. Bij het programma is een video (klankzuivere periode) uitgegeven. Hierop wordt het klankgebarenalfabet uitgebeeld.

Om de klankgebaren te leren en te oefenen, zijn er inderdaad allerlei materialen:

  • Klankgebarenposter
  • Klankgebarenkaartjes (complete set, in een doosje… eventueel ook als klasseset te bestellen)
  • Letterkaarten (als PDF of geprint geplastificeerd)
  • Vormletters (klankgebaar staat op de kaart erbij)

In LezenWatJeKunt (dl. A t/m D) wordt ieder gebaar uitgebreid beschreven. Deze delen zijn zowel op papier als digitaal te koop.  In Kijken en Kiezen (computerprogramma) worden de klankgebaren ook geoefend, in het tweede gedeelte).

2 – Ik heb een kind in groep 2 met een spraak-/taalachterstand EN een slecht geheugen. Ik wil hem alvast voorbereiden op groep 3. Is deze methode geschikt voor hem?  

Antwoord:

Ja. De methode stimuleert ook het spreken.

3 –  Kan ik voor hem een bepaalde module overslaan (blauw en eventueel geel) of moet ik het hele programma met hem doorlopen?

Antwoord:

Je hoeft NIET ieder onderdeel te doorlopen, zeker niet als je met het LVS werkt. Dan kun je exact aangeven waar een leerling de volgende keer verder moet gaan. Op die manier kun je het BLAUWE deel overslaan. Maar… er wordt in het begin van het gele gedeelte WEL gebruik gemaakt van de picto’s die in het groene deel zijn aangeleerd. Het hangt dus van de leerling af of hij die picto’s intuïtief leest of dat dat voor hem alsnog een struikelblok is. Mijn advies zou zijn om de leerling wel met het blauwe deel te laten beginnen, zodat hij het idee van de picto’s (inclusief leesrichting e.d.) leert. Vervolgens laat je hem delen van BLAUW overslaan.. tegelijk zal hij er vrij snel doorheen kunnen. Maar bedenk OOK dat het hem wellicht helpt zijn taalachterstand te overwinnen, als hij eerst werkt met de picto’s. Als die voor hem makkelijk zijn, levert dat succes op. Taal wordt dan iets leuks, in plaats van iets frustrerends.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, september 2014

In deze nieuwsbrief één wens, twee korte berichten en een leerzame ervaring over Stuiterbal, door Trijntje de Wit.

Wij wensen..

..dat je een goed nieuw jaar mag beleven met je leerlingen.

Studiedagen

De eerstvolgende studiedagen worden gehouden:

  • Maandag 6 oktober 2014      Emmeloord
  • Dinsdag 28 oktober 2014     Amersfoort
  • Donderdag 13 november 2014       Eindhoven
  • Woensdag 19 november 2014   Zoetermeer

Meer informatie: www.lezenmoetjedoen.nl/studiedagen/scholingsaanbod

Mappen

Er is een nieuwe omslag ontwikkeld voor de mappen LezenWatJeKunt. Je kunt deze gratis downloaden via de site www.lezenmoetjedoen.nl > Deel& Download

Stuiterbal

Als ik bij hem thuis binnenloop staat hij midden in de kamer. Net als anders begroet hij me met een stralende lach en twee omhoog gestoken armen. Meteen komt hij me, struikelend over zijn speelgoed, tegemoet. Uit zijn handen valt spiderman keihard op de grond, want die handen willen opeens mij begroeten.

Ha Nick, zeg ik en ik houd hem bij zijn schouders vast. Wat ben je groot geworden! Ik zie opeens dat je geen kleuter mee bent. Je gaat naar groep 3 he? Zijn gezicht betrekt. Ik kijk naar zijn vader die achter hem staat. Die kijkt bedrukt en vertelt dat ze net op school zijn geweest. De juf wil dat hij nog een jaar blijft kleuteren omdat hij nog niet taakgericht is nog geen letters kent.

Wat? Nick nog een jaar naar groep2? Als je deze slimme stuiterbal nog een jaar laat kleuteren is hij helemáál onhoudbaar. En het flitst door mijn hoofd: en komt hij uiteindelijk in het speciaal onderwijs terecht…

Ik kijk naar Nick. Welke letters ken je al? Ik ken geen letters. Wil je wel letters leren? Ja dat wil ik wel. Wil je dat ik je help? Ja, best wel. Goed, dan maken we een dealtje: Jij komt ’s morgens voor schooltijd naar mij toe. Dan maak ik een leeshoek voor je en leer je bij mij elke dag één letter. Deal?’ Met een high five wordt de deal bekrachtigt.

De volgende ochtend gerammel aan de achterdeur: een roodkapje deur, want als je aan het touwtje trekt gaat die vanzelf open. Nick trekt hard en de deur klapt met donderend geweld dicht, een jas op de grond en de stuiterbal staat midden in de kamer: ik ben er! We gaan terug naar de achterdeur waar ik vertel dat mijn man nog slaapt en dat ik hem daarom nu leer de deur zachtjes te openen en te sluiten.

Na een week komt hij superstil binnen, hangt zijn jas aan de kapstok en telt stampend de 14 treden van de trap voordat hij de leeshoek bereikt. Structuur en voorspelbaarheid helpen hem zijn aandacht te leren richten op waar hij mee bezig gaat: letters! En ja, écht zacht gaat het natuurlijk niet.

Boven de tafel hangt de letterposter met de klankgebaren. De gebaren spreken hem niet echt aan, maar de vormen des meer. Hij puzzelt graag en maakt de ‘letter van de dag’ met de vormen na: een lange stok met een boogje onderaan en een stip erboven is de j.

Dit is een taal die hem aanspreekt. Hij krijgt vat op de tekens. Ik laat zien hoe je de letter schrijft en hij doet het na. Hij heeft een goede pengreep. Maar ook de neiging om het blad te keren. En ja, dàn ben ik even heel duidelijk: wie leest keert nooit de bladzij, want letters staan altijd rechtop!

We hebben allebei een doosje met onze naam erop. Als we op 1 mei beginnen is zijn doosje leeg en in de mijne zitten 34 letterkaartjes. Op 1 juni zijn onze doosjes precies even vol. Tussen de letters door doe ik wat klanksynthese: k-aa-s = kaas. Voor hem geen enkel probleem. Waarschijnlijk heeft hij dit op school ongemerkt goed opgepikt. Ik maak een picto van spiderman en schrijf een pictotekst over Nick met spiderman die een windje laat: prrr. En waar is batman? vraagt Nick. Ik weet niet hoe die eruitziet, zeg ik. En dus tekent hij batman, zodat ik daar een picto van kan maken.

In de volgende leestekst gaan spiderman en batman samen met Nick vliegen. Ze zeggen oo en aa! Ze zien een aap: aap is het eerste woord dat Nick echt zelf leest. En dan gaat het snel. Een week later leest hij: de maan is geel. En meteen vraagt hij: waarom is de maan geel? Ik glimlach. Nick nog een jaar in groep 2? Dat zou catastrofaal voor hem zijn.

Ik ben niet gewend leesles te geven aan slimme kinderen en sta versteld. Het is nu 8 juli. Mijn letterdoosje is leeg. Het zijne is vol. We zijn klaar. Gisteren was er een gesprek op school: Nick gaat naar groep 3. Ik wens de juf toe dat ze net zoveel plezier aan deze stuiterbal beleeft als ik.

Deze column is geplaatst in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek, september 2014

Trijntje de Wit-Gosker, ontwikkelaar van Lezen moet je dóén en van de Pictoschrijver.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, juli 2014

In deze nieuwsbrief…

  • Knipknapgids en telboeken gratis te downloaden
  • Kies jij voor een open dag of teamscholing?
  • Een vraag van Trijntje
  • De leeslunch

Gratis knipknapgids en telboeken

In het kader van Passend Onderwijs bieden we de ‘knipknapgids’ en ‘telboeken 1 t/m 4‘ gratis als download aan op de site. Klik hier en ga vervolgens helemaal onderaan het bestelformulier naar de ‘Gratis materialen’.


Kies je voor een Open dag of voor Teamscholing?

Steeds meer scholen organiseren een teamscholing: een hele dag met Trijntje de Wit en Henk ten Cate over leren lezen, op de eigen school. De methodiek en didactiek, pictolezen, klankgebaarkoppeling, klanksynthese, digitale ondersteuning, afstemming op andere leesmethodes, Kijken en Kiezen en veel meer. Een mooie manier omdat je geen extra reistijd hebt en de datum in je eigen jaarrooster kunt inpassen. Daarnaast geeft de dag alle ruimte om als team na te denken over Passend onderwijs en doorlopende leerlijnen. Welke onderdelen gebruiken we? Hoe stemmen we de lessen op elkaar af? Het kan allemaal aan bod komen, want jouw school bepaalt mede het programma. Neem contact op zodat we je precies kunnen vertellen wat we je kunnen bieden tijdens een teamscholing.

Misschien wil je eerst individueel een studiedag volgen. Dat kan natuurlijk ook. Dit najaar worden de volgende dagen georganiseerd, vast ook bij jou in de buurt:

  • Maandag 15 september 2014, Maastricht
  • Maandag 6 oktober 2014, Heerenveen
  • Dinsdag 28 oktober 2014, Amersfoort
  • Donderdag 13 november 2014, Eindhoven
  • Woensdag 19 november 2014, Zoetermeer

Meer informatie en inschrijven via www.lezenmoetjedoen.nl 


Oproep van Trijntje

Meer dan gewoon
Wie heeft er nog een exemplaar liggen van het boek ‘Meer dan gewoon, passend onderwijs voor kinderen met het downsyndroom in de basisschool‘ en gebruikt dit zelf niet meer? Het boek is momenteel uitverkocht terwijl er wel vraag naar is. U kunt uw exemplaar opsturen naar Trijntje de Wit, Meester Koolenweg 3, 5 8042 GB Zwolle. De verzendkosten worden vergoed. De eventuele opbrengst bij doorverkoop wordt gebruikt voor verbetering van de pictoschrijver.


Leeslunch

De leeslunch is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de pictoschrijver en/of leesbegeleider Lezen moet je dóén is of worden wil.  Het is een ontspannen en zinvolle ontmoeting zonder andere kosten dan die van de lunch (ongeveer 12 euro, ter plekke te voldoen). Tijdens het eten worden ervaringen uitgewisseld over het gebruik van de Pictoschrijver en over alles wat met het aanvankelijk leesonderwijs te maken heeft. Neem je laptop en de materialen die je wilt laten zien mee. Er is geen vaste eindtijd. Je gaat wanneer je wilt. De exacte locatie ontvang je per mail, na je aanmelding. De data én het formulier voor aanmelding vind je op http://www.lezenmoetjedoen.nl/studiedagen/aanmelden


We wensen je een heerlijke vakantie toe! 

Voor al je vragen over de methodiek van Lezen moet je dóén kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet, mede namens Trijntje,

Henk ten Cate


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, april 2014

In deze nieuwsbrief…

  • professionalisering
  • tips over de volgorde
  • vormenboek nu beschikbaar
  • feest in Emmeloord

Professionalisering in het Leesonderwijs

Kom je ook naar een studiedag Lezen, met Trijntje de Wit en Henk ten Cate? Een leerzame dag voor leerkrachten SO en PO, logopedisten, RT-ers, IB-ers en leescoördinatoren. Over de didactiek van lezen, pictolezen, klankgebaarkoppeling, klanksynthese, digitale ondersteuning, afstemming op andere leesmethodes, Kijken en Kiezen en veel meer. De data en de locaties voor de studiedagen tot eind 2014 zijn vastgesteld.

Meer informatie en inschrijven via www.lezenmoetjedoen.nl 

Liever een teamscholing op jouw eigen school? Dat kan ook.


Tips over de volgorde

Behandel je de klankgebaren na het Vormenboek en het Pictolezen?  
“Ja, als je het echt stap voor stap methodisch wilt doen, dan is dit de juiste volgorde, maar in de praktijk blijkt dat je ook de vormen kunt aanleren als opstap naar de letter die je wilt gaan aanbieden: dus na het rondje en de korte stok de aa…. Als je snapt wat de kern van de methodiek is, dan kun je vrijer met de werkboeken omgaan.
Vormen en picto’s staan in principe los van elkaar. Pictolezen is het begin van begrijpend lezen. De vormen zijn een basis voor de letterkennis. Klankgebaren (zonder letters) worden alleen aangeleerd als articulatiehulp.Vormen en pictolezen kunnen daarna tegelijkertijd worden aangeboden. Dan volgt de letterkennis ( met klankgebaren en vormen). Daarmee valt alles op zijn plaats met LEZEN WAT JE KUNT deel A en KIJKEN EN KIEZEN.

We behandelen dit altijd uitgebreid op een studiedag, zodat je precies leert hoe je het in jouw groep het beste kunt aanpakken.”


Vormenboek nu beschikbaar

Het Vormenboek is gemaakt voor begeleiders en leerkrachten die werken met een groep leerlingen die binnenkort aan leren lezen toe is. De tien grondvormen worden elk afzonderlijk aangeleerd vanuit de beleving en het ervaren tot aan het herkennen en benoemen van de vorm in het platte vlak, dus op papier. De meegeleverde liedjes op USB-stic vormen een belangrijk onderdeel in dit leerproces.

De liedjes in Het Vormenboek zijn prachtig ingezongen door Minke Schonewille en haar man Bert. De liedjes worden zowel gezongen als instrumentaal meegeleverd.

De meeste liedjes zijn omgezet in het Picto Semi Schrift, zodat de leerlingen de tekst in pictotaal kunnen meelezen.

Bij Het Vormenboek hoort een vrolijke vormenposter voor in het lokaal. De poster, het boek en alle andere materialen zijn te bestellen via www.lezenmoetjedoen.nl,


Feest in Emmeloord: het Vormenboek feestelijk gepresenteerd

Op 16 april jl. is het volledig vernieuwde Vormenboek op de Zonnebloemschool in Emmeloord aangeboden aan burgemeester Aucke van der Werff, van de Noordoostpolder. Dit gebeurde door Aart Reussing, directeur van de (excellente) Zonnebloemschool in dezelfde gemeente. De burgemeester nodigde vervolgens Trijntje uit om – in het kader van taalonderwijs en de pictoschrijver – op korte termijn samen een bezoek te brengen aan het asielzoekerscentrum.

Directeur Aart Reussing (mi) overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Aucke van der Werff (re).

Een film, gemaakt door Septima Bramer, liet de toepassing van de methode in de klas zien.

Met de totstandkoming van deze herziening is de methode weer helemaal up-to-date. Leerkrachten hadden veel belangstelling voor de materialen, zoals de klankgebarenkaarten en de mappen. En natuurlijk werd het nieuwe Vormenboek aangeschaft.
Aandachtig gehoor tijdens de workshops, zoals hier bij Betsie Kroon, die vertelde over haar jarenlange ervaringen met de methode.

Alle foto’s zijn gemaakt door Harry Gijsman, vormgever van het Vormenboek. Een uitgebreide fotoreportage staat op www.vormenboek.nl


Voor al je vragen over de methodiek van Lezen moet je dóén kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet,

Henk ten Cate en Trijntje de Wit


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, februari 2014

Het Vormenboek is klaar.

Het team van Lezen moet je dóén heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het boek waar veel gebruikers van de leesmethode op hebben zitten wachten: Het Vormenboek. De eerste versie (1992, SLO), was hard aan vernieuwing toe. Er moest veel gebeuren want we wilden gebruik maken van de huidige multimedia. En dat is gelukt!

Voor wie is dit boek bestemd?

Dit boek is gemaakt voor begeleiders en leerkrachten die werken met een groep leerlingen die binnenkort aan leren lezen toe is. Het is een programma dat de leerlingen op speelse en didactisch verantwoorde wijze voorbereidt op het leren van de letters. We verwachten dat dit boek veel gebruikt zal worden binnen de VVE, in groep 1 van de basisschool. en binnen het speciaal onderwijs.
De tien grondvormen worden elk afzonderlijk aangeleerd vanuit de beleving en het ervaren tot aan het herkennen en benoemen van de vorm in het platte vlak, dus op papier. De bijbehorende liedjes vormen een belangrijk onderdeel in dit leerproces.

Wie de vormen kan herkennen zal later minder moeite hebben met het benoemen van de letters die met behulp van de klankgebaren worden aangeleerd.

De liedjes

De liedjes in Het Vormenboek zijn prachtig ingezongen door Minke Schonewille en haar man Bert. Ook is er van elk liedje een instrumentale versie voor gebruik in de groep.

Minke werkt als leerkracht op de Zonnebloemschool te Emmeloord.

De muzikale realisatie kwam tot stand in samenwerking met de Creative Arts School Elevate in Veenendaal.

Minke Schonewille, leerkracht Zonnebloemschool Emmeloord

De meeste liedjes zijn omgezet in het Picto Semi Schrift, zodat de leerlingen de tekst in pictotaal kunnen meelezen. Met de juiste link kan alles vanaf het digibord beluisterd en bekeken worden.

Bij Het Vormenboek is een vrolijke vormenposter gemaakt voor in het lokaal. De poster is te bestellen via www.lezenmoetjedoen.nl,

Presentatie Vormenboek

Woensdagmiddag 16 april 2014 wordt Het Vormenboek feestelijk gepresenteerd op een passende locatie: De Zonnebloemschool te Emmeloord. Deze zml school is niet alleen nauw betrokken geweest bij de liedjes, maar heeft ook een videofilm gemaakt over het werken met Het Vormenboek in de klas.
Deze film wordt tijdens de presentatie getoond. Het boek zal worden gepresenteerd door directeur Aart Riessing. Ja, inderdaad dat is ook de directeur van De Passage, de VSO school die onlangs werd uitgeroepen tot excellente school. Betsie Kroon, tot voor kort ambulant begeleider van De Boslustschool in Ommen, zal de toepasbaarheid van Het Vormenboek binnen het aanvankelijk leesonderwijs toelichten. Er is voldoende gelegenheid om ook de school te bekijken.

Kortom: We nodigen je van harte uit voor deze uitgebreide presentatie met muziek, film en uitleg. Er is plaats voor 50 deelnemers en voor iedereen ligt er een gratis Vormenposter klaar. Meld je snel aan via www.vormenboek.nl. Op die site vind je ook een aantrekkelijk intro-aanbieding.

Een vormenles over de poort op De Zonnebloemschool

Wat er verder te doen is

Op de website www.lezenmoetjedoen.nl vind je het voorjaarsaanbod van de studiedagen. We komen nog in Haarlem, Zwolle en Goes. Aansluiten bij een besloten studiedag is soms ook mogelijk. Neem daarvoor even contact op met Henk ten Cate. Of vraag naar de mogelijkheden voor een besloten studiedag bij jou op school.

Op 5 april is er een CNV onderwijsdag in Lelystad. Daar zal o.a. een workshop pictopoëzie worden gegeven. Ook is er een materialenstand. Zie voor meer informatie: www.cnvo.nl/o-factor.

Leesbegeleiders lunch

De eerste leesbegeleiders lunch zal plaatsvinden op woensdag 21 mei 2014, vanaf 12.30 uur in Zwolle. Deze lunch is bedoeld voor iedereen die als zelfstandig leesbegeleider met de methodiek van Lezen moet je dóén en of De Pictoschrijver werkt of wil gaan werken. De enige kosten zijn die van de lunch die je nuttigt. Je kunt je voor deze lunch aanmelden via contact@lezenmoetjedoen.nl. Doel: samen met het team van Lezen moet je dóén en De Pictoschrijver in een ontspannen sfeer ideeën uitwisselen met Trijntje deWit en Henk ten Cate. Ook Renier Vermaak, de programmeur van de pictoschrijver en Erik Gosker, de man die de twitterberichten verzorgt, zullen aanwezig zijn. Een week voor de lunch wordt het adres van de locatie toegezonden.

Netwerk leesbegeleiders Lezen moet je dóén

Zelfstandige leesbegeleiders met een certificaat Lezen moet je dóén, Pictoschrijver of Kijken en Kiezen kunnen zich nog aanmelden voor het netwerk Leesbegeleiders.

Voorwaarde: Je hebt minimaal de studiedag gevolgd en je hebt ervaring met het werken met Lezen moet je dóén.

Werkwijze: Meld aan via contact@lezenmoetjdedoen.nl en schrijf in enkele regels wie je we bent, wat je kunt, in welke regio je beschikbaar bent en hoe men je kan vinden. Deze tekst plaatsen we op de website.

Wat wij voor je kunnen doen: We helpen je met het opstellen van een persbericht, geven je tips hoe je organisaties in jouw omgeving kunt vinden, helpen je aan materiaal om een goede intake te doen en organiseren met regelmaat een leesbegeleiderslunch met uitloop, waarbij ervaringen, ideeën en nieuwtjes worden uitgewisseld. Ook krijg je 10% korting wanneer je als vrijgevestigde leesbegeleider de LMJD materialen bestelt.

Voor al je vragen over de methodiek van Lezen moet je dóén kun je steeds bij ons terecht.

Met hartelijke groet,

Henk ten Cate en Trijntje de Wit


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2013

In deze nieuwsbrief: naast allerlei handige weetjes ook informatie over het netwerk-in-aanbouw voor zelfstandige leesbegeleiders, de Piet van Kesterenprijs en een picto-sinterklaasliedje.

DigiFlits: bepaal nu zelf de woordvolgorde

De speciale kracht van DigiFlits is dat de leerling nadat hij het woord gelezen heeft meteen het woord mèt de betekenis nogmaals in beeld krijgt. Zo wordt op een didactisch verantwoorde wijze snelheid aan effectiviteit gekoppeld, zonder dat de stap naar het leesbegrip wordt overgeslagen.

Leerkrachten vroegen ons of de woorden ook in andere volgorde getoond kunnen worden omdat sommige leerlingen de volgorde onthouden. Henk ten Cate heeft beschreven hoe dat kan. Kijk bij Deel&Download op de website. We hebben het item bovenaan geplaatst.

Lezen in kleur

Op de netwerkdag voor remedial teachers op 12 oktober in Leiden maakten we kennis met Lezen in kleur, een hulpmiddel waarbij de leerling een doorzichtige liniaal in kleur over de te lezen tekst legt. Eerder maakten we deze linialen zelf van doorzichtige insteekhoezen waarop met een merkstift een leeslijn werd gezet. Het voordeel van gekleurde leeswijzers is dat de lezer gerichter kan focussen op de zin terwijl het overzicht over de hele pagina intact blijft. De leerling kiest zelf de kleur die voor hem het prettigst is. U kunt een proefsetje aanvragen bij Leermiddelen.nl.

Betsie Kroon bekroond met de Piet van Kesterenprijs

De Piet van Kesterenprijs was dit jaar voor Betsie Kroon. Zij kreeg deze eervolle onderscheiding uit handen van de voorzitter van de VIM en in het bijzijn van Piet van Kesteren zelf. De VIM is de vereniging die zich al sinds 1985 inzet voor integratie van kinderen met het downsyndroom in het regulier onderwijs. De Piet van Kesterenprijs wordt uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze niet als ouder, maar als professional inzet voor onderwijsintegratie. Betsie Kroon deed dat als ambulante begeleider van de Boslustschool in Ommen. Jarenlang organiseerde zij met Klazien Steen integratiestudiedagen waarop Lezen moet je dóén altijd een plek kreeg. Wij feliciteren Betsie van harte met deze kroon op haar werk in het jaar van haar pensionering. Ze blijft gelukkig wel leesmaterialen ontwikkelen en gaat meer pictoboekjes maken, heeft ze gezegd. Ook is zij als meelezer betrokken bij de revisie van Het Vormenboek dat in het voorjaar van 2014 verschijnt!

Nieuw: Klankgebarenletterkaartjes op speelkaartformaat

VisActiva vroeg voor de jongste schipperskinderen die nog aan boord leskrijgen klankgebarenkaartjes op speelkaartformaat. Voor ons de aanleiding om dit product voor iedereen beschikbaar te maken. Een set van 34 klankgebarenkaartjes is nu te koop voor slechts € 34,-. Handig bij individueel gebruik! De letters zijn allemaal in zwart afgedrukt. De gebaren zijn functioneel gekleurd: de medeklinkers groen, de lange klanken rood, de tweeklanken oranje en de korte klanken geel. Dus zoals op de klankgebarenposter.

Startpakket-aanbiedingen: een pakket voor SO èn een pakket voor Passend onderwijs/PGB

Om scholen te helpen de beste aankoopkeuze te maken als zij willen beginnen met Lezen moet je dóén, hebben we twee startpakketten samengesteld:

Het ene pakket is voor een SO school die met Lezen moet je dóén gaat beginnen. Dit volledige pakket kost 2089,-, inclusief een studiemiddag waarin door Henk ten Cate of Trijntje de Wit uitleg wordt gegeven over de didactiek en de materialen. Dit aanbod geldt ook voor scholen in België! Maar voor scholen in Zuid Afrika en op Curaçao maken we andere afspraken ;-). Wie kiest voor dit pakket zonder studiemiddag betaalt slechts € 1750,-.

Basisscholen die passend onderwijs leveren kunnen een startpakket aanschaffen ter waarde van € 521,- met een korting van 20%. Vaak kunnen zij daarbij gebruik maken van het PGB van een leerling. De school betaalt € 417 en kan daarbij ook nog eens eenmalig met 50% korting intekenen voor een studiedag uit het lopende aanbod. Klik hier voor meer informatie.

In opbouw: Netwerk leesbegeleiders Lezen moet je dóén

Ouders zoeken een eigen leesbegeleider voor hun kind, een volwassen man die vroeger nooit heeft leren lezen zoekt een leesbeleider die hem helpt om vanuit de pictoschrijver alsnog te leren lezen, een instelling die het leren lezen wil stimuleren zoekt voor cliënten gecertificeerde leesbegeleiders.

Zelfstandige leesbegeleiders met een certificaat Lezen moet je dóén, Pictoschrijver of Kijken en Kiezen kunnen zich nu aanmelden voor het netwerk leesbegeleiders.

Voorwaarde: Je hebt minimaal de studiedag gevolgd en je hebt ervaring met het werken met Lezen moet je dóén.
Werkwijze: Je meldt je aan via contact@lezenmoetjdedoen.nl en schrijft in enkele regels wie je we bent, wat je kunt, in welke regio je beschikbaar bent en hoe men je kan vinden. Deze tekst plaatsen we op de website.
Wat je daarna zelf kunt doen: Je benadert de plaatselijke pers en regionale organisaties om deze op de hoogte brengen van je beschikbaarheid als leesbegeleider.
Wat wij voor je kunnen doen: We helpen je met het opstellen van een persbericht, geven je tips hoe je organisaties in jouw omgeving kunt vinden, helpen je aan materiaal om een goede intake te doen en organiseren vanaf 2014 met regelmaat een leesbegeleiderslunch met uitloop, waarbij ervaringen, ideeën en nieuwtjes worden uitgewisseld. Ook krijg je 10% korting wanneer je als vrijgevestigde leesbegeleider de LMJD materialen bestelt. Zodra dit netwerk goed van de grond is gekomen, sturen we bericht naar diverse instanties met de vraag de lijst verder te verspreiden.

Zelfstandig werkende leesbegeleiders, zoals die nu op de website zijn te vinden

Groningen/Drenthe
Anne Agema werkt in deeltijd als docent bij Visio in Haren en begeleidt daarnaast volwassenen die alsnog willen leren lezen en/of zelf willen leren werken met de pictoschrijver. Ze is geschoold in de methodiek van Lezen moet je dóén. annemarcel2005@gmail.com.

Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst
Thea Keurhorst, onderwijsassistent met certificaat Lezen moet je dóén en veel ervaring met het geven van leesles en het begeleiden van kinderen met het computerprogramma Kijken en Kiezen. Wil graag kinderen begeleiden bij het leren lezen. theakeurhorst@hotmail.com

Hilversum e.o.
Jet Streutker heeft het certificaat begeleider Lezen moet je dóén, werkt als rugzakbegeleider en is zelfstandig remedial teacher bij Rondom Leren, een organisatie die is aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (LBRT). www.rondomleren.nl.

Haarlem, Velzen, Kennemerland
Karen van der Borght is logopediste en heeft veel ervaring met Lezen moet je dóén en de pictoschrijver. Daarnaast is ze goed thuis in de NMG-gebaren. Ze werkt op De Waterlelie in Cruquius en is bereid ook buiten de school leesbegeleiding te geven. k.vd.borght@dewaterlelie.net

Waar je de materialenstand Lezen moet je dóén kunt vinden

29 november 2013: Hét Congres, Congrescentrum Papendal te Arnhem.

3 februari 2014: Op de ICT-praktijkdag in Geel, België.

5 april 2014: Workshop en materialenstand, CNV Onderwijsdag, Lelystad
Extra: Zachtjes gaan de paardenvoetjes

Onderstaand pictoliedje, vorig jaar ingestuurd door Mytylschool De Ulingshof in Venlo, kun je via www.pictoschrijver.nl downloaden vanuit de voorbeeldverhalenmap en dan rechtstreeks projecteren en printen. Dit lied staat ook in de demo en is dus voor iedereen toegankelijk. Met een licentie heb je toegang tot meer sinterklaasliedjes en kun je de tekst aanpassen door bijvoorbeeld alle woorden die het kind al kan lezen te vervangen door lettertekst.

In de maand november verschijnen drie artikelen over pictolezen:

De aangewezen taal
Speciaal nummer over ESM, Tijdschrift voor Orthopedagogiek
Met pictolezen kun je zoveel meer
tijdschrift voor Logopedie en Foniatrie
Kijk, we gaan nu pictolezen, in Beter Begeleiden Digitaal, het online magazine van de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs
   

Met vriendelijke groet, team Lezen moet je dóén

Reageren? Mail ons via contact@lezenmoetjedoen.nl

Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, juni 2013

Met dank aan Betsie Kroon

Betsie Kroon is sinds jaar en dag de meest getrouwe medewerker, inspirator en materialenmaker bij de methodiek Lezen moet je dóén. Zij maakte ons attent op een PowerPoint presentatie over Effectief Leren, boordevol tips over het geven van passend onderwijs met dank aan basisschool De Elzenhof te Hardenberg. Een aantal dia’s is gewijd aan Lezen moet je dóén, maar er is veel meer interessants te zien op de website van het NKVBO. Het is een echte aanrader straks even door te klikken naar deze website. Maar lees eerst even deze nieuwsbrief uit!

Boven: Twee dia’s van de PowerPoint Effectief Leren

Onder:Trijntje de Wit en Betsie Kroon tijdens een studiedag in Ommen.

Zeggen wat je ziet … en dat begrijpen

Recensie van de geheel herzien en uitgebreide versie van Zeggen wat je ziet.

Door Betsie Kroon, Ambulant begeleider Boslustschool, Ommen 25 mei 2013

Dit boek is een verversing, een verfrissing, een enorme verbetering. Er staan meer picto’s in, meer illustraties, soms ook gekleurd. Het boek is zeer gebruiksvriendelijk. Bij elke pagina die wordt aangeboden staat steeds links de manier van handelen, heel handig. Qua voorbereiding van de les scheelt dit tijd, vooral ook omdat het zo duidelijk is en meteen toepasbaar. Sommige lessen zijn letterlijk uitgeschreven, zodat je zelfs kunt voorlezen. Doordat er meer met illustraties gewerkt wordt is het eenvoudiger geworden om te checken of de leerling begrijpt wat hij aan het lezen is. Het computerprogramma Kijken en Kiezen kan tegelijkertijd worden ingezet. Er wordt aangegeven op welk moment een volgend niveau kan worden ingeschoven in dit programma. Verder is de koppeling met de pictoschrijver ook heel snel gemaakt. Een mooie drie-eenheid: Zeggen wat je ziet, Kijken en Kiezen en Pictoschrijver 2.0. Het gaat dus om een geïntegreerd programma; zelfs de klanksynthese is erin verwerkt. Het mooie van dit programma blijft: je kunt verder gaan met Lezen wat je kunt, dat naadloos hierop aansluit, maar je kunt ook een ander leesprogramma oppakken. Mijn mening: een aanrader en een plezier om mee te werken zowel voor leerkrachten als leerlingen in het (speciaal) onderwijs.

Vanaf 15 juni te bestellen via de website Lezen moet je dóén.

Aanbieding verlengd

De voorjaarsaanbieding van de complete startset Lezen wat je Kunt (korting 75 euro) en de set DigiPakketten (korting 55 euro) blijft nog geldig tot 15 juli, zodat ook de scholen die dit jaar een late vakantie hebben en dus later hun materialen voor het volgend schooljaar bestellen, nog kunnen profiteren van deze aanbieding. Zie de website Lezen moet je dóén.

Aanbod studiedagen nu en volgend schooljaar

Het aanbod voor de open studiedagen is voor het komend jaar wat meer gestroomlijnd.
De studiedag en de gebruikersmiddag zijn samengevoegd tot één complete studiedag onder de naam: Studiedag Kijken en Lezen. Het aanbod staat al op de website Lezen moet je dóén, dus je kunt direct intekenen.

De studiedag op 13 juni is een zeer bijzondere, want deze wordt gehouden op het vliegveld van Arnemuiden. Henk ten Cate en Trijntje de Wit komen dan als Flying Teachers aanvliegen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Voor alle bezoekers van de studiedagen geldt: neem je memorystick mee om hierop materialen van collega’s te kunnen plaatsen. Aanmelden kan via de website Lezen moet je dóén.

Over de exacte inhoud van deze studiedag en over alle mogelijkheden van een studiedag bij jou op school lees je meer op de pagina scholingsaanbod van de website Lezen moet je dóén.

Wil je toch liever een studiemiddag volgen die uitsluitend gericht is op pictolezen en pictoschrijven, dan kan dat op 2 oktober 2013 in Apeldoorn of op 14 mei 2014 in Zwolle. Dit is een aanbod van de Ambelt academie.

PictoNieuws

Onlangs is een speciaal nieuwsbulletin geopend voor de gebruikers van Pictoschrijver 2.0. Voorheen kregen alleen de licentiehouders bericht van nieuwe ontwikkelingen. Maar de licentiehouder is vaak niet dezelfde als de gebruikers op de school. Je kunt je nu zelf aanmelden voor PictoNieuws via de website Pictoschrijver. Wil je deze informatie ook doorgeven aan je collega’s?

Gratis downloadmateriaal

Zoals bekend plaatsen wij elke eerste dag van de maand nieuw gratis downloadmateriaal op de nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén. In de maand mei was dit even misgegaan, maar we hebben het goed gemaakt: vanaf 1 juni staan er weer 8 nieuwe materialen, waaronder iets voor vaderdag.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, april 2013

Voor onze Nederlandse gebruikers:

Het Koningslied
Het Koningslied is in Picto Semi Schrift vertaald! Het is gratis als PDF te downloaden vanaf de homepage van www.pictoschrijver.nl. We vragen de lezers van deze nieuwsbrief dit bericht verder te verspreiden via twitter of facebook, zodat de pictoschrijver op deze manier wat breder bekend wordt.

Voor onze Belgische gebruikers:

Studiedag dichtbij
Het komt niet vaak voor dat er een studiedag zo dichtbij wordt georganiseerd: Op 13 juni is er een studiedag in Arnemuiden (Zeeland) dus vlak bij België. Aanmelden via www.lezenmoetjedoen.nl. Voor alle bezoekers van de studiedagen geldt: neem je memorystick mee om hierop materialen van collega’s te kunnen plaatsen.

Voor alle gebruikers:

Zeggen wat je ziet … en dat begrijpen
Begin juni verschijnt de revisie van Zeggen wat je ziet. Het boek heeft een ondertitel gekregen (… en dat begrijpen) waarmee extra wordt benadrukt dat het om het begrijpen ven de te lezen tekst gaat. De opbouw van het boek sluit nu geheel aan op het computerprogramma Kijken en Kiezen en is gelinkt aan de vele mogelijkheden die de pictoschrijver biedt. Het boek bevat een aantal essentiële illustraties uit Kijken en Kiezen. De omhangpicto’s zijn als bijlage opgenomen. Net als een zwart/wit uitvoering van de pictopersonenposter (handig om naast de pc te zetten als de leerlingen werken met Kijken en Kiezen). Nieuw is ook een extra voorzetselposter op A4 formaat, met de 16 meest gebruikte voorzetsels. Alle aanwijzingen voor de gebruikers van de nieuwe versie van Zeggen wat je ziet… staan op de plek van de leerstof zodat onderwijsassistenten en andere leesbegeleiders niet steeds hoeven terug te bladeren naar een handleiding. Kortom een aanwinst voor het aanvankelijk leesonderwijs en ook zeer geschikt als therapeutisch materiaal voor kinderen die nog moeten leren spreken in zinnen.

U kunt nu reeds Zeggen wat je ziet… en dat begrijpen bestellen voor de introductieprijs van 59 Euro. Na verschijnen zal het boek dezelfde prijs krijgen als de boeken Lezen wat je kunt (99 Euro). Als u nu een mailtje naar contact@lezenmoetjedoen.nl stuurt en het boek bestelt o.v.v. schoolnaam en adres, krijgt u de kortingsfactuur rechtstreeks toegestuurd. Meteen na betaling ontvangt u dan een USBstick met het nieuwe boek.

Tijdschrift voor Orthopedagogiek
In het aprilnummer van dit tijdschrift is een voorjaarspictoverhaal opgenomen dat gemaakt is door De Wilgenduin, school voor speciaal onderwijs in Kalmthout (bij Antwerpen). U kunt een gratis proefnummer aanvragen bij uitgever@agiel.nl.

Meer verhalen van Marnix mol vindt u in de pictoschrijver > voorbeeldverhalenmap > seizoenen > lente.

Begin het nieuwe schooljaar goed:
Maak uw directeur blij met onderstaande voorjaarsaanbiedingen (geldig tot 15 juni 2013):

1- Een complete startset Lezen wat je kunt, de delen A t/m D, samen met een set van 16 vormendoosjes en 2 klankgebarenposters voor 545 Euro (normaal 620 Euro).

2- Een compleet digitaal pakket met alle DigiLetterpakketten, alle DigiFlitspakketten en alle PdfLetterpakketten voor 375 Euro (normaal 430 Euro)

Zie www.lezenmoetjedoen.nl.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, maart 2013

Picto’s over de troonswisseling in Nederland
De afgelopen weken is een serie picto’s aan de pictoschrijver toegevoegd rond het thema troonswisseling: naast de picto’s die er al waren zoals koning, koningin, prins en Koninginnedag, zijn er nu ook picto’s van: Koningsdag, troonopvolging, troonsafstand, een koning die op Willem Alexander lijkt, enz. Enkele enthousiaste gebruikers hebben al verhalen over de troonswisseling opgestuurd naar het verzamelarchief. Deze verhalen zijn voor licentiehouders beschikbaar via de voorbeeldverhalenmap. Weet u dat het Wilhelmus in pictotaal te downloaden is? Zie www.pictoschrijver.nl.

In opmars: Zelfstandig werkende begeleiders voor picto- en leesbegeleiding
Anne Agema werkt in deeltijd als docent bij Visio in Haren en begeleidt daarnaast mensen met een hulpvraag. Ze geeft o.a. les aan volwassenen die alsnog willen leren lezen en/of zelf willen leren werken met de pictoschrijver. Mevrouw Agema is geschoold in de methodiek van Lezen moet je dóén. Werkgebied: Groningen/Drenthe. Contact via annemarcel2005@gmail.com.

Jet Streutker heeft het certificaat begeleider Lezen moet je dóén, werkt als rugzakbegeleider en is zelfstandig remedial teacher bij Rondom Leren, een organisatie die is aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (LBRT). Haar werkgebied is Hilversum e.o. U vindt haar via www.rondomleren.nl.

Vanaf april zal op de website een lijst worden bijgehouden met namen van zelfstandige docenten die lees- en pictobegeleiding verzorgen. Wilt u ook in deze lijst worden opgenomen? Dat kan als u in het bezit bent van een onderwijsbevoegdheid en een certificaat Lezen moet je dóén. Aanmelden via contact@lezenmoetjedoen.nl.

Zelf inscholen?
Voor de studiedag op 13 maart in Eindhoven kunt u zich nog opgeven t/m 8 maart. Daarna bent u weer welkom op 19 april in Haarlem, 21 mei in Groningen, 22 mei in Zwolle en 29 mei in Eindhoven.
Aanmelden

Uitwisseling materialen voor scholen België
Drie scholen in België zijn bezig een uitwisselingstraject op te starten. Het zijn scholen in Kasterlee, Kalmthout en Geraardsbergen. Meer scholen in België kunnen zich hierbij aansluiten. Belangstelling? Mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl.

Zeggen wat je ziet
Het komt er nu echt aan: de revisie van Zeggen wat je ziet, aangepast aan de opbouw van het computerprogramma Kijken en Kiezen. In de volgende nieuwsbrief meer hierover.

Schrijfkaarten bij Lezen moet je dóén
Het onlangs als PDF uitgebrachte materiaal waarmee leerlingen letter voor letter kunnen leren schrijven blijkt een schot in de roos. Veel scholen hebben dit materiaal reeds aangeschaft om te kunnen voldoen aan de behoefte van leerlingen om de woorden die ze kunnen lezen ook te gaan naschrijven. De leerling verwoordt alle lijnen die hij trekt op dezelfde wijze als waarop hij de letters vanuit de vormen kreeg aangeleerd. De lijnen gaan steeds van stip naar streep, eerst rood en dan blauw. Te bestellen via www.lezenmoetjedoen.nl.

Leerkrachten helpen elkaar
Op 1 maart zijn er weer gratis te downloaden materialen geplaatst op de nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén. Deze maand zijn dat 2 nieuwe knijpkaarten (gemaakt door Diana Cremers, Vijverhofschool Venlo), een wolkjes-werkblad voor de letters t, l en m ( Mirjam van Bergen Mytylschool Eindhoven) en een blad vol voorjaarspicto’s (Trijntje de Wit). Dit en ander materiaal is ook verkrijgbaar tijdens de praktijkmiddagen in Zwolle (22 mei), Eindhoven (29 mei). Neem uw memorystick mee. Wilt u ook materiaal delen? Mail naar contact@lezenmoetjedoen.nl.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, januari 2013

Het team van Lezen moet je dóén wenst u een geluidsvriendelijk 2013 toe.

Geluiden uit?

In het programma Kijken en Kiezen komen op bepaalde momenten zinnetjes voor zoals: Nu wordt het moeilijker. Soms wordt dit als storend ervaren. U of uw ICT collega kan deze zinnetjes zelf uitzetten. Op de nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén kunt u de instructies hiervoor vinden. Dit kan alleen als het programma is geïnstalleerd op uw PC of netwerk. Als u het programma vanaf de CD draait kunt u de geluiden niet uitzetten. We adviseren u het programma altijd te installeren, want dan draait het sneller dan vanaf de CD.

Voorbeelden van teksten die u misschien wilt uitschakelen:

De introtekst: Dit is Joop en dit is Miep, wil je een spelletje spelen?

Bij de overgang binnen het leergedeelte: Het wordt nu moeilijker / Nu wordt het lastiger.

Demo Kijken en Kiezen

De demo download Kijken en Kiezen hoeft niet meer speciaal te worden aangevraagd bij de uitgever, maar is nu rechtstreeks beschikbaar via www.lezenmoetjedoen.nl.

Leerkrachten helpen elkaar

Elke eerste dag van de maand wordt gratis te downloaden materiaal geplaatst op de nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén. Aan het eind van de maand worden deze materialen opgeslagen op de pagina Deel & Download, waar ze nog enige tijd beschikbaar blijven. Let op: Op 1 februari worden de materialen van 2012 verwijderd om plaats te kunnen maken voor de downloads van 2013.

Nieuwe gratis downloads:

Wolkjeswerkbladen, bedacht en aangeboden door Mirjam van Bergen, Mytylschool Eindhoven. Vrijwel elke maand kunt u dit jaar een wolkjeswerkblad verwachten.

Knijpkaarten, bedacht en aangeboden door Diana Cremers, Mytylschool De Vijverhof, Venlo. U hoeft alleen maar wasknijpers in 7 kleuren te maken en de knijpkaart dubbelzijdig te printen. De leerling zet de knijper op de juiste plek en ziet aan de achterkant of hij het goed heeft gedaan. Zelfcorrigerend materiaal dus. En elke maand 2 nieuwe knijpkaarten!

Niet gratis, maar wel te bekijken via de nieuwspagina van de website: Speelse aanvullingen bij Lezen moet je dóén, aangeboden door Betsie Kroon, ambulant begeleider Boslustschool, Ommen. Ter ondersteuning van de klanksynthese heeft zij een serie werkbladen samengesteld vanuit In Print (Eelke Verschuur): bij elke letter een werkblad met 6 plaatjes.

Wel weer gratis: vrijwel elke maand een themablad over picto’s die in de pictoschrijver staan. Op 1 februari zijn dat picto’s rond het thema witgoed en koken: koken, mixer, lauw, heet, oven, aanpakken, afgieten, koelkast, strijkbout, enz. Print dit themablad en leg het naast uw pc als u met Pictoschrijver 2.0 aan de slag gaat.

Bovengenoemde leerkrachten hebben nog meer mooi materiaal gemaakt dat zij met u willen delen. Dit materiaal wordt getoond op de praktijkmiddagen: Zwolle 6 maart, Eindhoven 29 mei. Neem uw memorystick mee.

Hebt u ook materiaal om te delen? Stuur het op naar contact@lezenmoetjedoen.nl.

Gastles Lezen moet je dóén

Onlangs heeft Henk ten Cate enkele gastlessen verzorgd op MBO Deltion in Zwolle, bij de opleiding voor Onderwijsassistent. Deze leerlingen krijgen op hun stageplek vaak te maken met Lezen moet je dóén. Ze leerden tijdens deze les ook te werken met de pictoschrijver. Met veel humor weet Henk de didactiek van het lezen uit te leggen en toont hij alle materialen rondom Lezen moet je dóén.

Kent u iemand die bij een PABO, opleiding Onderwijsassistent of Logopedie werkt? Attendeer dan op de mogelijkheid van zo’n leuke gastles door Henk ten Cate: contact@lezenmoetjedoen.nl.

Flitsend leren lezen: een filmpje in je hoofd

De nieuwe DigiFlitspakketten blijken een welkome aanvulling te zijn op de leeslessen vanaf het moment dat Lezen wat je kunt, deel A is doorgewerkt. Leerlingen die spellend kunnen lezen oefenen nu om de woorden in één keer te zien. Eerst is het even wennen voor leerkracht en leerlingen, maar al gauw wordt de werkwijze vertrouwd: de leerkracht geeft een aandacht signaal en flitst met een klik het woord op het digibord. Altijd met dezelfde flitstijd, zodat de leerlingen hieraan wennen. In het begin wordt er geroepen: ‘Ik heb het niet gezien, het was te kort!’ De leerkracht geeft dan als antwoord: ‘Denk maar terug aan wat je net zag, er zit nog een filmpje van het woord in je hoofd.’ En ja, die instructie werkt! Na enig oefenen raakt de leerling eraan gewend om te vertrouwen op ‘het filmpje in zijn hoofd’. Een prima manier om woordbeelden op te bouwen waarbij ook het woordbegrip alle aandacht krijgt.

Tips bij de DigiFlitspakketten

Twee tips bij de Digiflitspakketten die sinds het najaar van 2012 zijn toegevoegd aan de materialen bij Lezen moet je dóén.

Tip 1: Leg de inhoudsopgave op je bureau.

Print dia 3 met de complete inhoudsopgave uit. Zo heeft u een overzicht van alle woorden die in het pakket staan en kunt u snel en gemakkelijk kiezen welke woorden u flitsend wilt aanbieden.

Tip 2: Gebruik een rekentrucje om bij het goede woord te komen

Misschien wilt u van tevoren al kiezen welke woorden u wilt laten zien. U kunt dan met een makkelijk sommetje direct naar elk nieuw woord. Dat gaat zo:
Bij elk woord in de inhoudsopgave staat een nummer. Vermenigvuldig dit getal met 4.
Tik dat getal in en druk op enter. U komt dan uit bij de dia met de stip die aan het flitswoord vooraf gaat.
Extra tip: Maak een lijstje met de getallen die u wilt flitsen. Zo hoeft u niets steeds terug naar de inhoudsopgave.

Hieronder de 47 flitswoorden uit het pakket DigiFlits A


Nieuws over de pictoschrijver 2.0

Voor thuisgebruikers, zoals ouders, is er nu de optie van een mini licentie voor 25 euro. Met deze licentie kunnen alle picto’s worden gebruikt. Het verhaal kan als Pdf-bestand worden geprint. Het is een beperkte licentie om tegemoet te komen aan de wens van ouders om ook zelf af en toe een verhaal te kunnen maken (en meegeven naar school).

Voor scholen en logopediepraktijken is er de basis licentie (vanaf 59 euro, incl. btw). We horen van verschillende kanten dat het zo leuk is om samen met de leerlingen hun eigen pictoverhalen te maken op het digibord.

Zie voor alle opties en licentiemogelijkheden: www.pictoschrijver.nl.

Presentatie Pictoschrijven

Trijntje de Wit verzorgt tegen een redelijk tarief een presentatie of workshop pictoschrijven voor logopediekringen en/of begeleiders van mensen met autisme of dyslexie: contact@lezenmoetjedoen.nl.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, november 2012


Kijken en Kiezen nu als demo-download beschikbaar

Binnen de website Lezen moet je dóén staat vanaf nu een rechtstreekse doorlink naar de demoversie van het computerprogramma Kijken en Kiezen. Het programma is als ZIP verpakt (126 MB). Na uitpakken op een aparte USB-stick of een te branden CD, kunt u het programma als demo 25 keer gebruiken. Daarna heeft u een licentie nodig. Die kunt u bestellen bij Groen Educatief. U vindt de doorlink op de pagina Kijken en Kiezen van de website Lezen moet je dóén.

Leerkrachten helpen elkaar

Elke eerste dag van de maand worden er enkele gratis te downloaden materialen geplaatst op de Nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén. Aan het eind van de maand worden deze materialen opgeslagen op de pagina Deel & Download, zodat ze beschikbaar blijven. Het leuke werkblad ‘Wolkjes kleuren’, geplaatst in oktober, is gemaakt door Gwen Vierstraete van het MPI ’t Vurstjes uit Lichtervelde, België. Op 1 december kunt u een leesmapje bij de letter ou verwachten en een themablad met ruim 50 kerstpicto’s. Hebt u ook materiaal om te delen? Stuur het ons toe.

Sinterklaasliedjes in Pictotaal

De volgende Sinterklaasliedjes zijn nu omgezet in Pictotaal. U kunt ze bekijken in de demoversie van de pictoschrijver en (met een licentie) ook opslaan en printen.

  • Sinterklaas kapoentje
  • Zie ginds komt de stoomboot
  • Zijn knecht staat te lachen
  • Hoor wie klopt daar kinderen
  • Zachtjes gaan de paardenvoetjes

En met een beetje geduld (want het uploaden van pictotekst kost nu eenmaal tijd) krijgt u vanuit de voorbeeldverhalenmap van de pictoschrijver ook toegang tot een aantal Sinterklaasverhalen en -gedichten. En straks met kerst…

Nieuws over de pictoschrijver 2.0

Mini-licentie voor thuisgebruik!
Voor thuisgebruikers, zoals ouders, is er nu de optie van een mini licentie voor 25 euro per 12 maanden, inclusief btw. Met deze licentie kunnen alle picto’s worden gebruikt en kunnen ook eigen afbeeldingen als picto worden toegevoegd. Elk verhaal kan als Pfd-bestand worden opgeslagen en geprint.

Voor professioneel gebruik is er de basis licentie. Deze is onlangs iets in prijs is gedaald doordat alle prijzen nu inclusief btw worden doorberekend: prijs vanaf 59 euro voor 12 maanden onbeperkt verhalen maken en zó opslaan zodat u ze later weer binnen de pictoschrijver kunt terughalen en aanpassen. Steeds meer leerkrachten in de onderbouw van het basisonderwijs maken nu samen met de leerlingen op het digibord zelf bedachte pictoverhalen.

Lees meer over de verbeteringen van de pictoschrijver op de Nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén of klik door naar de Pictoschrijver 2.0.

Flitsend leren lezen met het Digibord of de PC

In oktober is er nieuw Lezen moet je dóén-materiaal in PowerPoint verschenen. Eerst is het even wennen voor leerkracht en leerlingen, maar al gauw wordt de werkwijze vertrouwd: de leerkracht geeft een aandacht signaal en flitst met een klik het woord op het digibord. Altijd met dezelfde flitstijd, zodat de leerlingen hieraan wennen. In het begin wordt er geroepen: ‘Ik heb het niet gezien, het was te kort!’ De leerkracht geeft dan als antwoord: ‘Denk maar terug aan wat je net zag, er zit nog een filmpje van het woord in je hoofd.’ En ja, die instructie werkt! Na enig oefenen raakt de leerling eraan gewend om te vertrouwen op ‘het filmpje in zijn hoofd’. Een prima manier om woordbeelden op te bouwen. De nieuwe DigiFlitspakketten blijken een welkome aanvulling te zijn op de leeslessen nadat Lezen wat je kunt, deel A is doorgewerkt.
Lees meer op de Nieuwspagina van de website Lezen moet je dóén.

Alle nieuwe materialen bij Lezen moet je dóén worden gedemonstreerd op de studiedagen. Na een demonstratie is het gemakkelijk om de materialen binnen de school te implementeren. U kunt ook een demonstratie op uw eigen school realiseren. Vraag naar de mogelijkheden: e-mail Henk ten Cate.


Nieuwsbrief Lezen moet je dóén, september 2012

Aanmelden Nieuwsbrief is nu wettelijk verplicht.

Om deze nieuwsbrief te blijven ontvangen dient u zich opnieuw aan te melden. Klik HIER om naar de website te gaan en uw e-mailadres te bevestigen. U ontvangt onze nieuwsbrief dan voortaan drie keer per jaar. Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief dan hoeft u niets te doen. Wij verwijderen dan uw gegevens uit ons bestand.

Het schooljaar is begonnen met veel nieuwe materialen bij Lezen moet je dóén.
Lees hieronder wat er nieuw is of kijk meteen op www.lezenmoetjedoen.nl
Bezoek vooral ook de gebruikersmiddag op 10 oktober in Venlo of de studiedag in Zwolle op 11 oktober.

Nieuw materiaal:

Maandelijks gratis materiaal: Op de nieuwspagina van de website staan elke eerste dag van de maand 3 nieuwe gratis te downloaden materialen zoals leesdomino’s of een door een school zelfgemaakte leesmap bij een bepaalde letter. Download deze materialen en stuur ook zelf in!

DigiFlits is een woordflitsprogramma voor gebruik op het digibord. Het bevat woorden uit Lezen wat je kunt, deel A t/m D. Het unieke is dat de betekenis van elk woord binnen dit programma middels visualisatie is geïntegreerd, zodat u niet na ieder woord naar de betekenis hoeft te vragen. Prijs 49 euro per deel.

DigiLetters is een programma, waarbij vanaf het digibord de letters kunnen worden geoefend op 3 niveaus: flitsniveau, vormniveau en gebaarniveau. Prijs 39 euro per deel.

Pdf Letterkaarten: verantwoord vormgegeven kaarten met duidelijke zwarte letters en gekleurde gebaren om in het lokaal op te hangen. Eenmalige aanschaf, want u koopt het pdf-bestand en print naar behoefte de letters en kiest daarbij zelf het formaat en de positie (staand of liggend).

Pdf Vormletters: een serie bouwplaatachtige werkbladen waarop de leerling met de vormen uit het Vormendoosje zelf de letter leert leggen die hij bezig is te leren. De leerling benoemt en legt de vormen in de volgorde die op het werkblad staat aangegeven (ook handig voor de begeleider).

Pdf Schrijfletters, hier zijn ze dan: de schrijfletters bij Lezen moet je dóén. De leerling kan elke letter vormverwoordend navoelen en inschrijven. Zo maakt hij zich het blokschrift op de juiste wijze eigen. Na deze werkbladen kan de leerling overstappen op de schrijfwerkbladen uit Lezen wat je kunt.

De kosten van de genoemde Pdf materialen zijn laag omdat u naar behoefte kunt printen en u dit werkmateriaal dus maar eenmalig hoeft aan te schaffen. Op alle bladen staat de naam van uw school. Dat maakt het pakket tot een schooleigen product, zie Pdf materialen. Prijs: 69 euro per deel.

Update pictoschrijver 2.0. Deze bevat nu 4600 woorden en een voorbeeldverhalenmap die steeds wordt aangevuld met de verhalen die de gebruikers insturen. De pictoschrijver is een co-creatie waarbij het delen van de pictoteksten een belangrijke plaats inneemt. Koop een licentie en doe mee: www.pictoschrijver.nl. Prijs 49 euro ex btw, per 12 maanden.

Studiedagen en gebruikersbijeenkomsten, zie scholingsaanbod

Tip: Lees de column Lees(v)aardig van Trijntje de Wit en leer zo elke maand iets bij over het geven van leesonderwijs: www.tijdschriftvoororthopedagogiek.nl

Met hartelijke groet, namens het team rond Lezen moet je dóén,
Henk ten Cate, Educategroep